Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuchy jabłkowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jabłka winne 2-3 sztuki
mąka pełnoziarnista 1 szklanka
mąka tortowa 1,5 szklanki
maślanka 0,5 litra
cukier 1 łyżka
cukier waniliowy 1 łyżka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
cukier puder do posypania racuchów

Porada

Jabłka można utrzeć na tarce i dodać do ciasta. Inną opcja jest dodanie do ciasta banana. Zamiast cukru pudru można racuchy polać syropem klonowym.

Przepis i sposób przygotowania na: Racuchy jabłkowe

Kroki postępowania

1
Do naczynia wlej maślankę, dodaj jajko, cukier i sól. Zmiksuj.
Krok 1 - Racuchy jabłkowe  foto
2
Dodaj mąkę. Zmiksuj. Dodaj sodę. Zmiksuj.
Krok 2 - Racuchy jabłkowe  foto
3
Dodaj obrane i pokrojone w plasterki jabłka.
Krok 3 - Racuchy jabłkowe  foto
4
Rozgrzać na patelni olej. Wylewać ciasto z kawałkami jabłka. Smażyć racuchy na złoty kolor z każdej strony.
Krok 4 - Racuchy jabłkowe  foto
5
Usmażone racuchy wyłożyć na ręcznik papierowy w celu odsączenia tłuszczu lub na talerz. Posypać cukrem pudrem. Smacznego!!
Krok 5 - Racuchy jabłkowe  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 17.05.2015 17:15
Dawno nie robiłam takich racuch
Malgorzata549 27.04.2015 11:13
uwielbiam lacuchy
Aneta41 13.04.2015 16:57
Ja też takie lubię
gacopierz23 17.02.2015 21:46
lubię na słodko
Jagódka77 04.02.2015 20:43
lubię racuchy, te na pewno są wyśmienite
Ela15 04.02.2015 11:31
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak