Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

głóg-konfitura do mięs

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

owoce 1 kg głogu
cukier 500 g
sok z cytryny 2 łyżki
jabłko kwaśne 1 duże
woda mineralna 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: głóg-konfitura do mięs

Owoce głogu umyłam, zagotowałam w małej ilości wody, chwilę podgotowałam by były miękkie.
Przetarłam przez sitko pozbywając się skórek i pestek (pracochłonne zajęcie ;))
Owoce przełożyłam do garnka, dodałam cukier, sok i jabłko (obrane i pokrojone na mniejsze kawałki)
Całość gotowałam do rozpadnięcia się jabłka i rozpuszczenia się cukru.
Pozostawiłam do ostygnięcia i znów gotowałam około 30 minut.
Gorący dżem przełożyłam do wyparzonych słoików i dobrze zakręciłam. Postawiłam do góry dnem do wystygnięcia.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula99926 03.01.2015 10:11
konfitura w tym roku zagościła na moim świątecznym stole :)
Konczi 02.01.2015 20:07
Pomysł godny uwagi z pewnością świetnie ją wykorzystasz :)
jola1508 02.01.2015 19:13
Bardzo fajny pomysł.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak