Czekoladowe ciasto z burakami

Czekoladowe ciasto z burakami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Ciasto:

  • Polewa:

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

- ciasto:
250g gorzkiej czekolady polamanej na kawalki (uzyłam Wedla 65%)
3 duze jajka
200g jasnego cukru muscovado - u mnie Demedera
100ml oleju slonecznikowego - nie mialam wiec dałam z pestek winogron
1 lyzeczka ekstraktu z wanilii - brak wiec olejek waniliowy kilka kropel
100g maki pszennej
1/4 lyzeczki sody oczyszczonej
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
50g mielonych migdalow
250g surowych burakow
-polewa:
100gr gorzka czekolada
cukier puder (na oko)
śmietanka płynna do deserów (wlana na oko)

Piekarnik nagrzac do 180°C. Tortownice o srednicy 22cm posmarowac maslem i wylozyc papierem do pieczenia.
Czekolade polamana na kawalki wlozyc do miski, umiescic nad garnkiem z parujaca woda i rozpuscic, az bedzie lsniaca. Odstawic by lekko przestygla.
Jajka ubic z cukrem i oliwa za pomoca miksera przez okolo 3 minuty. Mikser odstawic i za pomoca drewnianej lyzki bardzo delikatnie ‘wmieszac’ do masy jajecznej ekstrakt waniliowy (u mnie kilka kropel olejku waniliowego), przesiana make, sode i proszek do pieczenia, oraz mielone migdaly.
Buraki obrac i zetrzec na tartce o drobnych oczkach, odcisnac nadmiar soku(ja buraki potraktowalam malakserem, na drobinki). Do masy jajecznej dodac starte buraki i stopiona czekolade. Calosc delikatnie wymieszac.
Przelozyc mase do tortownicy i piec przez ok 50 – 60 min, robiac probe drewnianym patyczkiem. Piekarnik wylaczyc zostawiajac w nim ciasto na chwile; pozniej ciasto wyjac i ostudzic na kratce. Zdjac papier.
Zrobic polewe. W oryginale jest biała polewa z wasabi ale ja z braku wasabi zrobiłam ciemna. Stopiłam w kapieli wodnej czekolade, dodałam smietanki i cukru pudru.

Ciasto jest mocno czekoladowe a mniej słodkie wiec dobrze jesli polewa jest słodka. Pokrywamy cale ciasto i wstawiamy do lodowki. Gore posypalam platkami migdałowymi i jadalnymi ziarenkami kawy. Ot i cała filozofia. Ciasto jest przepyszne, mokrawe i mocno czekoladowe. A przy tym nie czuc w nim głownego składnika. :) Polecam.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ewa104

28.09.2010 20:22
A to mi zaimponowałaś.Z burakiem bym nie wymyśliła ciasta.Rewelacyjny pomysł!

gryczyn

27.08.2010 10:18
Super!

Małgorzata113

10.08.2010 09:35
ciasto do kawki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat