PENNE Z CUKINIĄ W SOSIE POMIDOROWO-ŚMIETANOWYM

PENNE Z CUKINIĄ W SOSIE POMIDOROWO-ŚMIETANOWYM

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinie małe

    1 SZT.
  • pomidory bez skóry

    2 PUSZKA
  • dymki ze szczypiorkiem

    1 PĘCZEK
  • czosnek

    2 ZĄBKI
  • masło

    1 ŁYŻKA
  • bazylia otarta Prymat

    2 ŁYŻKI
  • przyprawa curry

    1 ŁYŻECZKA
  • makaron penne

    200 GRAM
  • sól

    1 SZCZYPTA
  • śmietana 12-procentowa

    200 ML
  • pieprz czarny mielony

    1 SZCZYPTA
  • zioła prowansalskie

    1 ŁYZECZKA
  • ser żółty

    100 (tarty)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

MASŁO WYMIESZAĆ Z ZIOŁAMI PROWANSALSKIMI CZĘŚCIĄ BAZYLI I CZOSNKIEM, ROZGRZAĆ NA PATELNI/WOKU W MIĘDZYCZASIE POKROIĆ CUKINIĘ W KOSTKĘ I WRZUCIĆ NA PATALNIĘ, NIECH SIĘ CHWILE PODUSI SAMA POD PRZYKRYCIEM LEKKO PRZYPRAWIONA CURRY. PODCZAS GDY CUKINIA BEDZIE SOBIE PULKAĆ POSIEKAJMY DYMKĘ WRAZ ZE SZCZYPIORKIEM I DODAJMY DO CUKINI NIE SIE RAZEM LEKKO PODSMAŻĄ. JAK CEBULKA SIĘ ZESZKLI DODAJEMY POMIDORY GDY JUŻ WSZYSTKO ŁADNIE SIĘ PRZEGRYZIE DOLEWAMY SMIETANĘ MIESZAJĄC DO UZYSKANIA JEDNOLITEGO BLADOCZERWONEGO KOLORU, DOPRAWIĆ DO SMAKU. DODAJEMY UGOTOWANY MAKARON, NA KONIEC WSZTYSKO POSYPUJEMY STARTYM SEREM I BAZYLIĄ.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat