Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mięsne kulki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Kulki mięsne

mięso mielone 25 dag
jajko 1 szt
natka pietruszki 1,5 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
bulion 1,5 litra
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat

Sos porowy

por (biała część) 1 szt
chrzan 1 łyżka
śmietana 30% 50 ml
sól do smaku
Pieprz czarny grubo mielony Prymat
marchew 1 szt
masło 2 łyżki
mąka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Mięsne kulki

Kroki postępowania

1
Do dużej miski wkładamy mięso mielone, wbijamy jajko , dodajemy posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą i doprawiamy do smaku
Krok 1 - Mięsne kulki foto
2
Wszystkie składniki mieszamy i formujemy nie duże kulki.
Krok 2 - Mięsne kulki foto
3
Przygotowane kulki gotujemy ok 30 minut w bulionie. Gotowe wyjmujemy z bulionu.
Krok 3 - Mięsne kulki foto
4
Drobno pokrojone warzywa smażymy na maśle.
Krok 4 - Mięsne kulki foto
5
DO podsmażonych warzyw dodajemy 1 łyżkę mąki
Krok 5 - Mięsne kulki foto
6
Oraz zalewamy 1 szklanką bulionu, całość gotujemy ok 10 minut.
Krok 6 - Mięsne kulki foto
7
Pod koniec dodajemy chrzan , wlewamy śmietankę , doprawiamy do smaku i mieszamy.
Krok 7 - Mięsne kulki foto
8
Do gotowego sosu wrzucamy mięso i dusimy całość przez 5-10 minut.
Krok 8 - Mięsne kulki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak