Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nadziewana kaczka

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żołądki drobiowe 500 g
pieczarki 400 g
kasza manna 8 łyżek
posiekany szczypiorek 4 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
oliwa 2 łyżki
ocet winny 2 łyżki
sos sojowy 2 łyżki
przyprawa kucharek smak lata 1 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
pieprz kolorowy 1/4 łyżeczki
borowiki 1/4 łyżeczki
natka pietruszki 2 łyżki
kaczka 2,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Nadziewana kaczka

Kaczkę dokładnie umyć, osuszyć i usunąć tak zwane pypcie, które zawsze się znajdą.
Wszystkie składniki marynaty ( ocet winny, sos sojowy, oliwa, przyprawa kucharek, słodka papryka, pieprz kolorowy, przyprawa borowiki z ziołami ) dobrze wymieszać i natrzeć nią kaczkę z każdej strony, wewnątrz też.
Kaczkę włożyć do miski, zakryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia zrobić farsz.
Żołądki dokładnie umyć, pokroić w kostkę i podsmażać na oliwie od czasu do czasu mieszając.
Pieczarki oczyścić i też pokroić w kostkę, dodać do smażących się żołądków, dodać przyprawy do smaku i dalej chwilę smażyć.
Wyłączyć gaz.
Szczypiorek i natkę pokroić i dodać do farszu, dodać kasze mannę i wymieszać.
Lekko przestudzić.
Farszem nadziać kaczkę, zaszyć rozcięcie aby farsz nie wydostał się na zewnątrz podczas pieczenia.
Kaczkę włożyć do rękawa do pieczenia, ułożyć na kratce i wstawić do piekarnika.
Nastawić na 160 stopni na termoobieg i zegar na 150 minut.
Po tym czasie wyjąć kaczkę, lekko przestudzić i usunąć nitkę, którą zszyliśmy rozcięcie kaczki.
Podzielić na porcje.
( Czas pieczenia kaczki zależy od jej wielkości )

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madziela 14.03.2015 20:15
zgadza sie - wyglada smakowicie
Aannkaa82 22.02.2013 20:45
Wyglada bardzo apetycznie.
Fiffi 22.10.2012 21:13
robię podobną, bardzo smaczna, tylko kaczka nie jest zbyt podzielna
Monika79 15.04.2012 12:45
chetnie bym zjadła
Monika79 15.04.2012 12:45
chetnie bym zjadła
kasiurek 02.03.2011 15:40
wyglada wspaniale musi być bardzo smaczna:)
gosia561 16.02.2011 15:36
na romantyczną kolację
Anita21 15.02.2011 17:13
super przepis
Kopiko1983 16.01.2011 09:50
To musi być pyszne
MAR3STA 31.10.2010 21:59
Aż zgłodniałam widząc takie cudeńko
SmacznaPyza 12.10.2010 09:41
pięknie wygląda, wyobrażam sobie smak i już sięgam po chusteczkę bo się zaśliniłam
cukiereczek 02.09.2010 08:35
Bardzo interesujący przepis
Sarenka 22.08.2010 11:31
Uhmm... niebo w gebie. Slicznie sie zarumienila.
eli_555 15.08.2010 09:02
Pychotka,uwielbiam kaczkę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak