Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w sosie pieczarkowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 200 g
pieczarki 200 g
śmietana 100 ml
mąka 1 łyżeczka
woda 3 łyżki
masło 50 g
cebula 1 sztuka
sól 1 łyżeczka
pieprz 1 łyżeczka
oregano 1/2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1/2 łyżeczki
czosnek 2 ząbki
oliwa 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w sosie pieczarkowym

Kroki postępowania

1
Przygotować sos: Cebulkę pokroić w plastry.
Krok 1 - Kurczak w sosie pieczarkowym foto
2
W rondelku rozgrzać masło i wrzucić cebulkę przysmażać do zarumienienia na średnim ogniu.
Krok 2 - Kurczak w sosie pieczarkowym foto
3
Pieczarki umyć i pokroić w cienkie plastry.
Krok 3 - Kurczak w sosie pieczarkowym foto
4
Pokrojone pieczarki dodać do przysmażonej cebulki. Przyprawić solą, szczyptą pieprzu i gałki muszkatołowej. Całość dusić przez ok 5 - 10 min.
Krok 4 - Kurczak w sosie pieczarkowym foto
5
Śmietanę wymieszać z 3 - 4 łyżkami wody i łyżeczką mąki. Dodać do całości i wymieszać. Czosnek drobno posiekać i dodać do sosu.
Krok 5 - Kurczak w sosie pieczarkowym foto
6
Przygotować kurczaka: Mięso podzielić na kotlety i delikatnie rozklepać tłuczkiem. Przyprawić solą, pieprzem, posypać oregano i odrobiną mąki. Smażyć ok 10 min na oliwie z oliwek.
Krok 6 - Kurczak w sosie pieczarkowym foto
8
Gotowe polać sosem pieczarkowym, udekorować pietruszką. Smacznego!
Krok 7 - Kurczak w sosie pieczarkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wafelek2601 01.01.2015 02:02
Pyszne mięsko

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak