Przepis i sposób przygotowania na: ciasto z orzechami i aromatem pomarańczy
Daktyle sparzyć wrzątkiem i pokroić.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem i goździkami.
Masło z drobnym cukrem utrzeć na gładką masę. Cały czas ucierając dodać po 1 jajku. Do tej masy stopniowo dodawać mąkę z przyprawami mieszając łyżką.
Dodać orzechy i daktyle i wymieszać.
Formę 17x17 cm lub podobną nasmarować tłuszczem jeśli tego wymaga. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać.
Piec około 30 minut w 190 stopniach, do suchego patyczka.
W tym czasie przygotować polewę.
W garnuszku zagotować wodę, sok z pomarańczy, cukier i startą skórkę z pomarańczy. Gotować na małym ogniu 6 minut aż syrop zgęstnieje. Dodać brandy i odstawić.
Po upieczeniu cisto nakłuć patyczkiem, zalać syropem i odstawić do wystygnięcia minimum 4 godziny.
Na końcu można posypać mielonymi migdałami z solą.
Smacznego.