Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Boczek pieczony

5.0
(44)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Prosty przepis z dokładnym opisem przygotowania na boczek pieczony. Możecie go przygotować na Święta, ale też sprawdzi się na co dzień jako wędlina do pieczywa. 

Składniki:

Lista składników:

boczek surowy 1 kilogram
cebula 1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarna

Marynata:

olej 3 łyżki
czosnek 2 ząbki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyżeczki
Rozmaryn suszony Prymat 1/3 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Przyprawa do mięs pieczonych To Naturalne 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Boczek pieczony

- boczek pieczony jest łatwy i szybki do przygotowania, 

- nie rezygnuj z marynowania boczku - to najważniejszy etap, 

- wybierz ulubioną kompozycję ziół i przypraw,

Do miski wlać olej, dodać posiekany z solą i roztarty czosnek, majeranek, zioła prowansalskie, rozmaryn, przyprawę do mięs i wymieszać.

Tak przygotowaną marynatą natrzeć dokładnie boczek.

Następnie dodać ziele angielskie, liście laurowe, pokrojoną cebulę, pieprz i sól.

Wstawić boczek na noc do lodówki.

Następnie dnia, upiec go w naczyniu żaroodpornym pod przykryciem, 40 minut w temperaturze 200 stopni, na funkcji termoobiegu (do miękkości mięsa).

Pod koniec zdjąć pokrywę, aby ładnie się zrumienił. Kiedy ostygnie wstawić do lodówki.

Samo przygotowanie boczku pieczonego nie jest czasochłonne. Najpierw marynujemy mięso, a później wkładamy do piekarnika i gotowe! Możemy delektować się pyszną domową wędliną. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 01.01.2015 08:20
też taki robię
misia53 31.12.2014 22:40
taki po swojemu najlepszy
mirosława4 31.12.2014 15:43
smaczne mięsko nie tylko na Święta :)
Justi2401 31.12.2014 14:20
Uwielbiam! Obowiązkowo u mnie w każde Święta :)
olkaaa 31.12.2014 14:08
bardzo lubię
Joannasz3190 31.12.2014 13:11
Pyszności :)
gosia561 31.12.2014 12:40
niezłe mięso
IwonaDD 31.12.2014 12:39
rewelacja!!!!!
Betina#45 31.12.2014 12:14
Mniam! świetny ;)
mysza75 31.12.2014 11:59
jaki pyszny boczuś
Kuchnia Marty 31.12.2014 11:56
Fajny przepis! A boczuś wyszedł rewelacyjnie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak