Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort czekoladowo-miętowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1 i 1/4 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 3/4 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło 180 g
czekolada gorzka 80 g
kakao 2/3 szklanki
jajko 3 duże sztuki
cukier 1 szkl
kwaśna śmietana 3/4 szkl
cukier waniliowy 1 opakowanie

Krem miętowy

śmietana 30% 300 ml
serek mascarpone 250 g
cukier puder 3 łyżki
likier miętowy 5 łyżek

Nasączenie tortu

likier miętowy 1/4 szkl
herbata zielona 1/2 szklanki zaparzonej

Polewa z czekolady

czekolada gorzka 100 g
masło 40 g

Porada

Wszystko dobrze schłodzić przed podaniem

Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowo-miętowy

Kroki postępowania

1
Ciasto:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, sodę, proszek - wymieszać i przesiać, odłożyć.

W garnuszku umieścić masło, roztopić. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić do jej roztopienia, mieszając pod koniec. Dodać przesiane kakao i wymieszać rózgą kuchenną. Odstawić do lekkiego przestudzenia.

Jajka (bez rozdzielania na białka i żółtka) i cukier ubić mikserem do puszystości. Dodać ekstrakt z wanilii, ubijając dalej. Dodać masę czekoladową i dokładnie zmiksować (tą samą końcówką miksera). Dodawać śmietanę, na zmianę ze suchymi składnikami, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników. Otrzymane ciasto będzie dość gęste.

3 formy o średnicy 21 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem (samo dno). Ciasto rozdzielić między formy, wyrównać.

Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 20 - 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić w formach, następnie na kratce.
Krok 1 - Tort czekoladowo-miętowy foto
2
Krem miętowy:

W naczyniu umieścić kremówkę, mascarpone i ( można dodać barwnik). Zmiksować do otrzymania gęstego kremu. Dodać cukier puder (przesiany) i wymieszać. Na samym końcu dodać likier miętowy i wymieszać.

nasączenie tortu:
Wymieszać.

Blaty czekoladowe nie są suche więc można zastosować połowę jego ilości.
Krok 2 - Tort czekoladowo-miętowy foto
3
Wykonanie

Jeden z blatów czekoladowych ułożyć na paterze, nasączyć 1/4 szklanki ponczu. Przełożyć 1/3 kremu. Położyć kolejny blat czekolady, naponczować, przełożyć połową pozostałego kremu i przykryć ostatnim blatem. Naponczować. Pozostałym kremem miętowym posmarować boki tortu. Schłodzić.

Krok 3 - Tort czekoladowo-miętowy foto
4
Masło roztopić w niedużym garnuszku. Zdjąć z palnika, dodać czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać. Poczekać do lekkiego zgęstnienia. Udekorować.

Smacznego!!!
Krok 4 - Tort czekoladowo-miętowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jola91 31.12.2014 20:50
Wyśmienite połączenie, do tego wygląda cudownie, aż chce się jeść
MałaMi89 31.12.2014 16:55
Świetne połączenie!
wyattearp 31.12.2014 15:07
fajny torcik
Justi2401 31.12.2014 14:21
Ale ładnie wygląda, cieszy oko ;)
jasiek 31.12.2014 13:21
wspaniały tort
Adamorek 31.12.2014 12:58
z miętą jest pysznie
odjechana 31.12.2014 11:56
Mięta i czekolada - dla mnie rewelacja! Prezentuje się przepięknie :)
molanka 31.12.2014 11:42
uwielbiam połączenie mięty i czekolady
Wacław 31.12.2014 11:33
pyszny tort !
wwwiolka 31.12.2014 11:19
Bardzo fajny przepis.
marzut 31.12.2014 10:01
świetne połączenie
Gabi44 31.12.2014 09:51
Bardzo lubię miętę, torcik dla mnie wspaniały.
Malinka 31.12.2014 09:25
Bardzo fajny torcik!
Krzysztof15 31.12.2014 07:24
smaczny torcik
migotka28 30.12.2014 23:13
torcik palce lizać

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak