Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone udka kurczaka

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

udka kurczaka 6 sztuka

SKŁADNIKI MARYNATY

sos sojowy 1 łyżka
oliwa 2 łyżka
miód lipowy 1 łyżka
ocet balsamiczny 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/4 łyżeczka
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
majeranek 1 łyżeczka

PONADTO

oliwa do wysmarowania formy

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone udka kurczaka

Mięso opłukać i dokładnie wytrzeć ręcznikiem papierowym. Wszystkie składniki marynaty wymieszać w sporej misce, włożyć do niej udka i starannie wymieszać, tak aby mięso było pokryte marynatą. Odstawić na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Następnie naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, przełożyć mięso odsączone z marynaty i wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec 40-45 minut, w połowie czasu pieczenia mięso odwrócić na drugą stronę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paula191919 01.07.2015 12:01
wyglądają bardzo smakowicie
Motorek 17.05.2015 08:42
bardzo pyszne
Alex_M 14.01.2015 11:53
cudnie wypieczone :)
anemon 01.01.2015 09:38
Bardzo dziękuję.
Adamorek 31.12.2014 12:59
ale złocisty
Wafelek2601 31.12.2014 10:04
Bardzo lubię takie udka
Iwusia 30.12.2014 23:58
lubię takie
Noruas 30.12.2014 20:53
Wyśmienite danie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak