Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik waniliowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 sztuk
cukier 1,5 szklanki
cukier waniliowy 16 gram
twaróg sernikowy waniliowy 1 kg
mąka 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
budyń waniliowy 2 opakowania
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cytryna 1

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik waniliowy

Kroki postępowania

1
Białka oddzielamy od żółtek. Po czym żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na jednolitą masę.
Krok 1 - Sernik waniliowy foto
2
Natomiast białka ubijamy na sztywną pianę.
Krok 2 - Sernik waniliowy foto
3
Do masy z żółtek dodajemy twaróg waniliowy, mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek budyniowy, proszek do pieczenia oraz wyciśnięty sok z cytryny. Miksujemy na najniższych obrotach na jednolitą masę.
Krok 3 - Sernik waniliowy foto
4
Następnie dodajemy pianę z białek i delikatnie łyżką łączymy (mieszamy) z masą.
Krok 4 - Sernik waniliowy foto
5
Gotową masę wylewamy na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę. Pieczemy ok. 60 minut w temp. 180 stopni. Studzimy. Na koniec sernik lukrujemy.
Krok 5 - Sernik waniliowy foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 31.12.2014 13:24
Pyszny serniczek.
Wafelek2601 31.12.2014 10:05
Wygląda apetycznie
Krzysztof15 31.12.2014 07:25
pysznyb serniczek
fotoviderek 30.12.2014 21:31
Pyszności :)
Janina 30.12.2014 21:16
Super serniczek;)
bietka 30.12.2014 20:41
pyszny serniczek :)
mysza75 30.12.2014 20:04
jaki pyszny sernik mniam do kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak