Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z 7 jaj

3.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 7 szt
mąka pszenna 7 łyżek
cukier 7 łyżek
tłuszcz do formy

Porada

Jeśli nie chce się by biszkopt odchodził od boków blaszki, należy wysmarować tłuszczem tylko dno blaszki. Tyle ile użyliśmy jajek, tyle samo należy użyć łyżek mąki i cukru. Czas pieczenia biszkoptu z 5 jaj - ok 25-30 min.

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z 7 jaj

1. Białka oddzielić od żółtek.
2. Białka ubić z cukrem.
3. Gdy białka z cukrem będą ubite, dodawać po 1 żółtku, cały czas ubijając.
4. Delikatnie przesiewać mąkę, mieszając drewnianą łyżką.
5. Masę wylać do blaszki wysmarowanej margaryną (wysmarować tylko dno, bez boków blaszki) i piec w temp 180 st C ok 30-40 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak