Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp smażony w czosnkowej śmietanie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karp dzwonka 1,5 kg
masło klarowane
szałwia 1 łyżeczka
czosnek 1 główka
cebula
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Karp smażony w czosnkowej śmietanie

Sprawionego karpia pokroiłem na dzwonki. Przyprawiłem solą i pieprzem. Rozgrzałem masło klarowane na patelni, usmażyłem karpia z obu stron. Zdjąłem i ostudziłem.
Na tej samej patelni zeszkliłem posiekaną cebulę i ząbki czosnku w łupinach.
Włożyłem ponownie karpia na patelnię, dodałem śmietaną, dodałem szałwię, doprawiłem solą i pieprzem. Doprowadziłem do wrzenia , zredukowałem ogień i gotowałem, aż powstał gęsty sos. Karpia przełożyłem na talerz i polałem sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megg 30.12.2014 11:41
uwielbiam :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak