Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec z ciasta krucho-drożdżowego

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Masa

mak 500 g
mleko 3,2% 1 l
miód 3/4 szkl
cukier 100 g
cukier puder 150 g
jajko 4
rodzynki garść
skórka pomarańczowa kandyzowana 50 g
orzechy posiekane garść
migdały garść
laska wanilii

Ciasto

mąka 400 g
drożdże świeże 50 g
jajko
żółtko jajek 3
cukier 100 g
masło 150 g
śmietana słodka 2 łyżki
kwaśna śmietana 2 łyżki
skórka z cytryny
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec z ciasta krucho-drożdżowego

Mak zalewamy wrzątkiem ,odcedzamy i zalewamy mlekiem. Gotujemy na małym ogniu 30 min ,odstawiamy na kilka godzin. Odcedzamy z mleka i mielimy 3 razy. Migdały i orzechy siekamy. W rondelku rozpuszczamy masło z miodem ,dodajemy mak i podsmażamy go przez kilka minut ,dodajemy rodzynki ,orzechy ,migdały ,skórkę pomarańczową ,oraz miąższ laski wanilii. Masę łączymy najpierw z utartymi z cukrem żółtkami ,następnie z ubitymi ze szczyptą soli białkami.
Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru ,szczyptą soli i słodką śmietaną. Masło siekamy z mąką ,dodajemy rozpuszczone drożdże ,jajko ,żółtka ,cukier ,kwaśną śmietanę oraz startą skórkę cytrynową ,zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Rozwałkowujemy je na grubość 4 mm ,na wierzch wykładamy masę makową pozostawiając na około po centymetrze ciasta bez masy. Zawijamy rulon i nakłuwamy szpikulcem (żeby nie popękało podczas pieczenia). Ciasto przekładamy do dużej keksówki i odstawiamy na 40 min w ciepłe miejsce. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C i pieczemy 50 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jolanta40 03.01.2015 17:48
pięknie wygląda
IZABELA29 31.12.2014 10:55
jak fajnie się zawinął
norweska20 29.12.2014 17:16
kuszący ten makowiec
Agata3 29.12.2014 17:15
wyśmienite ciasto :)
engie23 29.12.2014 17:13
apetycznie wygląda
malaczarna23 29.12.2014 16:46
Super przepis:)
Zdzisław 29.12.2014 16:08
takie ciasta lubię bardzo zjeść
Kuchenka 29.12.2014 15:53
bardzo fajnie wygląda
pestka 29.12.2014 15:49
to bardzo smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak