Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp marynowany w cebuli i majeranku

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karpia dzwonka 1,5 kg
cebula biała 4 szt
Majeranek suszony Prymat
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
mąka do obtoczenia
masło klarowane do smażenia
masło 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Karp marynowany w cebuli i majeranku

Dwa dni przed Wigilią czyścimy i patroszmy karpia. Wycinamy dzwonki lub płaty. Kawałki mięsa umieszczamy w szczelnym pudełku przekładając obficie plasterkami cebuli oraz posypując z jednej strony majerankiem. Pozostawiamy w chłodnym miejscu na 48h. Po tym czasie płaty karpia obustronnie solimy i pieprzymy oraz obtaczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym maśle klarowanym. Przed podaniem karpia umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku ryby kładziemy kilka wiórków zimnego masła. Pieczemy w 150stopniach C przez 10-15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 29.12.2014 14:11
super karpik
teresa18 28.12.2014 18:26
aromatyczna rybka
Kuchenka 28.12.2014 17:44
uwielbiam karpia
Agnieszka-87-25 28.12.2014 09:26
uwielbiam taką
Magula 28.12.2014 09:04
mniam pyszny karpik
w mojej kuchni 28.12.2014 08:45
apetycznie wygląda potrawa..
bietka 28.12.2014 08:04
bardzo smaczna rybka :)
IKrakowianka 27.12.2014 23:57
super jest taka ryba

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak