Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek z suszonymi grzybami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

grzyby suszone 2 dkg
pietruszka 3 sztuki
marchew 2 sztuki
seler 1/2 sztuki
cebula 1 sztuka
por 1/2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
ziele angielskie 4 sztuki
bulion warzywny 1 kostka
Bulion grzybowy 1 kostka
czosnek 4 ząbki
zakwas na żur 1/2 l
Kucharek przyprawa uniwersalna do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek z suszonymi grzybami

Kroki postępowania

1
Grzyby umyć i zamoczyć na noc w zimnej wodzie.
Krok 1 - Żurek z suszonymi grzybami  foto
2
Warzywa obrać, umyć i zalać zimną wodą.
Krok 2 - Żurek z suszonymi grzybami  foto
3
Dodać liście laurowe i ziele angielskie.
Krok 3 - Żurek z suszonymi grzybami  foto
4
Grzyby, jeśli są duże, pokroić.
Krok 4 - Żurek z suszonymi grzybami  foto
5
Grzyby oraz kostkę warzywną i grzybową dodać do reszty składników. Gotować pod przykryciem do miękkości.
Krok 5 - Żurek z suszonymi grzybami  foto
6
Czosnek drobno posiekać. Dodać do gotującego się wywaru.
Krok 6 - Żurek z suszonymi grzybami  foto
7
Kiedy wszystko zmięknie warzywa wyjąć a do wywaru wlać zakwas na żurek. Zagotować. Gotować kilka minut.
Krok 7 - Żurek z suszonymi grzybami  foto
8
Przed podaniem doprawić do smaku.
Krok 8 - Żurek z suszonymi grzybami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 30.04.2015 07:49
uwielbiam taki żurek
Malinka 27.12.2014 21:23
Ale bym zjadła takiego żurku, pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak