Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp smażony, marynowany w szalotce i przyprawach

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z karpia 1 kg
szalotka 10 szt
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
sok z cytryny 2 łyżki
ocet 2 łyzki
natka pietruszki 4 gałązki
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szkl
jajko 2 szt
olej do smażenia 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Karp smażony, marynowany w szalotce i przyprawach

Karpia oczyszczamy z łusek, kroimy na kawałki według uznania.

Nacieramy z każdej strony przyprawami i skrapiamy cytryną.

Do szklanej miski na dno, dajemy porcję poszatkowanej szalotki, na to kawałki ryby, znów szalotka, tak do wyczerpania składników.Na wierzch natkę.

Miskę przykrywamy lnianą ściereczką nasączoną odrobiną octu, to spowoduje zneutralizowanie zapachu ryby.

Marynujemy 1-2 dni.
Następnie panierujemy i smażymy na oleju.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magula 27.12.2014 18:57
bardzo lubię takiego karpia
Noruas 27.12.2014 16:57
uwielbiam karpia!
Krzysztof15 27.12.2014 16:53
bardzo smaczny karp
IwonaDD 27.12.2014 16:34
palce lizać :)
Joannasz3190 27.12.2014 15:59
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak