Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Strucla makowa z rodzynkami, skórką pomarańczy

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

MAK:

mak 200 g
mleko 2 szkl
jaja 2 szt
cukier puder 1 szkl
rodzynki 1 garść
skórka pomarańczowa 1 łyżka świeża
mąka tortowa 2 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczka

CIASTO

drożdże świeże 50 g
mleko 2% 300 ml
cukier puder 1/2 szkl
jaja 3 szt
margaryna 1/2 szt stopiona
skórka pomarańczowa 1 łyżka
cukier waniliowy 30 g

Przepis i sposób przygotowania na: Strucla makowa z rodzynkami, skórką pomarańczy

Kroki postępowania

1
Mak suchy zalewamy mlekiem gotujemy na wolnym ogniu aż odparuje cały płyn, studzimy i mielimy, ja użyłam rozdrabniacza, bo nie mam sitka do maku :)
Krok 1 - Strucla makowa z rodzynkami, skórką pomarańczy  foto
2
CIASTO :

Jaja ucieramy z cukrem aż masa stanie się jasna i gęsta, wolnym strumieniem wlewamy rozpuszczoną margarynę i ostudzoną, cały czas ucierając.
Krok 2 - Strucla makowa z rodzynkami, skórką pomarańczy  foto
3
Z drożdży, letniego mleka, 1/2 szkl mąki robimy zaczyn, gdy podrośnie wlewamy do ubitych jaj, nadal ucierając.
Dodajemy tez cukier waniliowy i stopniowo mąkę,, gdy ciasto zgęstnieje wyrabiamy dłońmi aż będzie elastyczne, zostawiamy na blacie, przykryte ściereczką by podrosło na 1h w ciepłe miejsce
Krok 3 - Strucla makowa z rodzynkami, skórką pomarańczy  foto
4
MAK :
Żółtka ucieramy cukrem, dodajemy rodzynki, skórkę, mak stopniowo i ucieramy.
Krok 4 - Strucla makowa z rodzynkami, skórką pomarańczy  foto
5
Dodajemy mąkę z proszkiem, wymieszać.
Krok 5 - Strucla makowa z rodzynkami, skórką pomarańczy  foto
6
Na koniec ubijamy pianę i dodajemy, lekko mieszamy.
Krok 6 - Strucla makowa z rodzynkami, skórką pomarańczy  foto
7
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i posmarować masą makową, delikatnie zwijać.
Krok 7 - Strucla makowa z rodzynkami, skórką pomarańczy  foto
8
Zwiniętą struclę włożyć do foremki i zostawić, by podrosła, upiec w 180st przez ok 45min.
Krok 8 - Strucla makowa z rodzynkami, skórką pomarańczy  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasiaaa 23.04.2015 16:21
Pyszna :):)
Zdzisław 27.12.2014 19:09
takie ciasta bardzo lubię
jasiek 27.12.2014 15:31
smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak