Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z szocewicą

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka 2 Szklanki
jajko 1 Sztuka
sól 1 Szczypta
woda 1,5 Szklanki

Nadzienie

soczewica 200 Gram
cebula 1 Sztuka
olej 3 Łyżki
sól Do Smaku
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z szocewicą

Soczewicę opłukać wodą. Wsypać do garnka, zalać wodą. Gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut do miękkości. Cebulę usmażyć, obrać, pokroić w kostkę. Usmażyć na oleju. Ugotowaną soczewicę przekręcić przez maszynkę. Dodać usmażoną cebulę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Mąkę wsypać do miski. Wbić jajko. Wsypać sól. Wlać wodę. Zagnieść ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 3 mm. Wycinać szklanką kółka. Na każdym kłaść łyżeczkę farszu. Zlepiać brzegi. Pierogi gotować w osolonej wodzie do miękkości.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 26.12.2014 21:05
jadłam kiedyś takie pierożki ale pieczone na drożdzach i bardzo mi smakowały
MałaMi89 26.12.2014 21:04
Moje ulubione pierogi!
Betina#45 26.12.2014 17:26
Mniam, z soczewicą jeszcze nie jadłam,muszą być smaczne !
w mojej kuchni 26.12.2014 15:57
smaczne jedzonko na talerzu..
Mniam 26.12.2014 14:59
Smacznie wyglądają.
Seba 26.12.2014 14:14
Wyglądają pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak