Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Suszone pomidory w oliwie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marynowanie

pomidory Lima 3 kg
sól do smaku
tymianek
Bazylia suszona Prymat

pomidory w oliwie

oliwa 0,6 l

Przepis i sposób przygotowania na: Suszone pomidory w oliwie

Kroki postępowania

1
Pomidorki myjemy i wycieramy do sucha. Przekrawamy na pół (wzdłuż). Z każdej połówki wydrążamy łyżeczką nasionka.
Krok 1 - Suszone pomidory w oliwie  foto
2
(Wydrążony miąższ zagotowałam i przelałam do wyparzonego słoiczka- będzie jak znalazł do zupki pomidorowej. Zakręciłam na gorąco i odwróciłam do góry dnem.)
Krok 2 - Suszone pomidory w oliwie  foto
3
Połówki pomidorków posypujemy delikatnie solą, bazylią i tymiankiem. Układamy ja na suszarce skórką do dołu.
Krok 3 - Suszone pomidory w oliwie  foto
4
U mnie suszyły się ok. 6 godzin. Skórka musi nam się pomarszczyć, ale pomidorki muszą być miękkie, nie suszymy ich na chipsy.
Krok 4 - Suszone pomidory w oliwie  foto
5
Do słoiczków (u mnie wyszły 3 słoiczki po 250 ml) wkładamy ciasno suszone pomidorki i po 3 ząbki czosnku.
Krok 5 - Suszone pomidory w oliwie  foto
6
Oliwę podgrzewamy, najlepiej jak termometrem będziemy sprawdzać temperaturę oliwy, bo gdy będzie za wysoka to spalimy pomidory.
Krok 6 - Suszone pomidory w oliwie  foto
7
Oliwa nie będzie nam bulgotać jak woda. warto też ją obserwować, jak zauważymy bąbelek z dna garnka to już ściągamy oliwę z ognia. Pamiętajcie też, by nie przelewać oliwy do plastikowego naczynia, bo je stopicie :)
Krok 7 - Suszone pomidory w oliwie  foto
8
Więc podgrzaną oliwą zalewamy pomidorki, zakręcamy i przekręcamy słoiki do góry dnem.
Krok 8 - Suszone pomidory w oliwie  foto
9
Pomidorki przechowujemy w ciemnej szafce.
Krok 9 - Suszone pomidory w oliwie  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 29.03.2016 21:15
słoiczek- skarb :)
Mniam 24.12.2014 00:59
Bardzo przydatny przepis. Chociaż czas suszenia trochę odstrasza, to warto zrobić :)
mirosława4 23.12.2014 15:56
ciekawy przepis warty wypróbowania
adelajda 23.12.2014 15:31
Tez robię :)
wwwiolka 23.12.2014 10:21
Bardzo fajny przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak