Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodowe żeberka duszone w warzywach

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

żeberka wieprzowe 1,5 kg
pietruszka 1 sztuka
seler 1 sztuka
marchew 4 sztuki
cebula biała 3 sztuki
cebula czerwona 3 sztuki
olej do smażenia
woda

Marynata

miód płynny 2 łyżki
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat 2,5 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
olej rzepakowy 10 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Miodowe żeberka duszone w warzywach

1. Żeberka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i dzielimy na porcje. Miód, olej, przyprawę do mięs oraz pieprz mieszamy dokładnie w głębokiej misce. Do marynaty wrzucamy mięso, dokładnie nacieramy i wstawiamy na minimum 1,5 godziny do lodówki.

2. Następnie żeberka obsmażamy na rozgrzanym oleju po 1 minucie z każdej strony (również po bokach). Podsmażone żeberka wrzucamy do garnka.

3. Na oleju na którym smażyły się żeberka podsmażamy cebulę pokrojoną w piórka aż się zezłoci i zmięknie.

4. Podsmażoną cebulę wrzucamy do garnka z mięsem. Całość podlewamy wodą (tak by sięgała do połowy żeberek) Przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu przez godzinę, od czasu do czasu mieszając i przewracając żeberka.

5. Warzywa myjemy i obieramy. Marchew kroimy w plasterki, pietruszkę i seler w półplasterki. Po upływie godziny wrzucamy do mięsa, mieszamy i dusimy 30 minut od czasu do czasu mieszając.

6. Gotowe żeberka podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adam/ZUB3R 24.12.2014 23:06
smaczne żeberka
Anna169Hosz 23.12.2014 10:20
Smakowicie wyglądają.
VioletoweKucharzenie 23.12.2014 07:13
pyszotka:-)
norweska20 22.12.2014 23:47
ciekawe zestawienie
as28 22.12.2014 21:00
mniam mnian

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak