Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapusta z grochem

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 2 kg
groch 1 kg
Liść laurowy suszony Prymat 5 sztuk
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziaren
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 10 ziaren
przyprawa do potraw Kucharek 2-3 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
woda do gotowania

Przepis i sposób przygotowania na: Kapusta z grochem

1. Groch namaczamy na noc w wodzie. Następnego dnia w tej samej wodzie gotujemy go do miękkości. (Około 40 minut) Następnie odcedzamy.

2. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna moczymy ją w wodzie. Odciskamy, siekamy i wrzucamy do garnka. Podlewamy około 2 szklankami wody, dodajemy pieprz ziarnisty, ziele angielskie i liście laurowe i gotujemy do miękkości (około godzinę) często mieszając i uzupełniając wodę.

3. Gdy kapusta będzie miękka dodajemy odcedzony groch, obficie doprawiamy według uznania przyprawą uniwersalną i pieprzem. Gotujemy jeszcze 15 minut często mieszając.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 24.12.2014 13:18
babcia robi podobnie
Habibi 24.12.2014 09:02
uwielbiam kapustę z grochem i gotuję tę potrawę kilka razy w roku, akurat nie na święta ;)
Lucan 22.12.2014 21:00
nigdy nie jadłem
w mojej kuchni 22.12.2014 16:03
lubię zjeść nie tylko w święta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak