Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ze śliwkami z kompotu

2.0
(10)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło miękkie 100 gramów
cukier 3/4 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
jaja 2 sztuki
aromat migdałowy 3 krople
mąka 1 szklanka
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
cukier waniliowy 2 łyżeczki
Śliwki z kompotu 1 słoik
kasza manna 1/3 szklanki
masło do posmarowania kostki
cukier puder 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ze śliwkami z kompotu

Mikserem ucieramy miękkie masło z cukrem, proszkiem do pieczenia i odrobiną soli. Ucieramy około 3 minuty. Po tym czasie dodajemy po kolei po jednym jajku, cały czas miksując. Gdy masa stanie się jednolita, dodajemy aromat oraz wymieszaną wcześniej mąkę z cynamonem i cukrem waniliowym. Całość miksujemy na średnich obrotach do czasu połączenia się składników i całkowitego ujednolicenia się masy.

Śliwki odsączamy z soku na sitku.

Średnią blaszkę smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną. Masę wylewamy na blaszkę i równomiernie rozprowadzamy. Na wierzch kładziemy połówki śliwek, skórką do dołu.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Gotowość ciasta sprawdzamy długą, drewnianą wykałaczką. Jeśli wykałaczka po wbiciu w ciasto jest sucha, oznacza, że ciasto jest gotowe.

Po wystygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Candy 19.02.2016 16:29
Ciasto przepyszne i bardzo proste w przygotowaniu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak