Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z krówką

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Rozczyn

drożdże świeże 30 g
mleko ciepłe 1/4 szklanki
mąka pszenna 2 łyżki
cukier 2 łyżeczki

Ciasto

mąka pszenna 4-5 szklanek
cukier 3/4 szklanki
mleko ciepłe 1 i 1/4 szklanki
masło 50 g
żółtko jajek 3 sztuki
jajko 1 sztuka
rum 20 ml
cukier waniliowy 3 łyżeczki
sól szczypta

Nadzienie

cukierki krówki 12 sztuk

Polewa

czekolada mleczna 1 tabliczka
mleko 3,2% 2 łyżki

Do smażenia

smalec 750 g

Porada

-Mąkę na ciasto należy przesiać przez sito. -Na początku przygotowania ciasta do miski wrzucamy 4 szklanki mąki, później w razie potrzeby dosypujemy więcej. -Proporcje wystarczają na 12 dużych pączków.

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z krówką

1. Na początku przygotowujemy rozczyn. Drożdże rozkruszamy do miski. Zasypujemy cukrem i zalewamy letnim mlekiem. Dokładnie mieszamy aż się rozpuszczą. Dodajemy mąkę i mieszamy aby nie było grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.

2. Wszystkie składniki na ciasto (prócz masła) wrzucamy do miski. Dodajemy rozczyn i miksujemy dokładnie mikserem (spiralki), w razie potrzeby dosypując mąki (ciasto ma być gęste, tak aby łatwo się lepiło). Stopniowo, ciągle miksując dodajemy roztopione masło. Z ciasta formujemy kulę i przerzucamy do natartej mąką miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 2 godziny do wyrośnięcia.

3. Po tym czasie natartymi mąką dłońmi odrywamy porcje ciasta, spłaszczamy w dłoni i układamy krówkę. Zlepiamy pączki.

4. Pączki układamy na natartych mąką talerzach lub stolnicy. Przykrywamy serwetką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoją objętość (od 20 do 40 minut)

5. Na patelni roztapiamy smalec. Pączki smażymy na rozgrzanym smalcu z obu stron na rumiano. Wyjmujemy łyżką cedzakową, osuszamy na papierowym ręczniku i studzimy. Czekoladę roztapiamy z dodatkiem mleka i tak przygotowaną polewą polewamy wystudzone pączki. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 21.12.2014 17:07
pyszności :)
Lucan 20.12.2014 20:33
co za słodkie kombo:D
RenataZ-et 20.12.2014 17:41
super pomysł na pączki
caralajna 20.12.2014 17:02
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak