Przepis i sposób przygotowania na: BIGOS TRADYCYJNY Z KISZONEJ KAPUSTY
Mięso wieprzowe kroimy w kostkę, zalewamy wodą/bulionem, gotujemy do miękkości, odcedzamy.
Kapustę drobno szatkujemy, wkładamy do garnka , zalewamy wrzątkiem, dodajemy śliwki, listki laurowe i ziele angielskie.
Na wolnym ogniu dusimy ok. 45 minut.
Posiekaną cebulę podsmażamy na odrobinie oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz boczek, przesmażamy kilka minut.
Do miękkiej kapusty dodajemy namoczone, posiekane grzyby, ugotowaną łopatkę i podsmażoną kiełbasę z cebulą i boczkiem.
Wszystko razem dokładnie mieszamy i na wolnym ogniu gotujemy jeszcze ok. 15 minut.
Dodajemy czerwone wino, doprawiamy majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem.
Dodajemy koncentrat pomidorowy.
Jeśli mamy zbyt mało wody możemy podlać wodą, pozostałą po moczeniu grzybów.
Na takim bardzo wolnym ogniu gotujemy jeszcze kilkanaście minut.
Tak jak mówiłam : najsmaczniejszy jest odstany, odgrzewany – pamiętajmy o tym!