Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BIGOS TRADYCYJNY Z KISZONEJ KAPUSTY

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 700 g
cebula 2 szt
olej 2 łyzki
kiełbasa podwawelska 150 g
łopatka wieprzowa 200 g
boczek 50 g
wino czerwone 50 ml
koncentrat pomidorowy 2 łyzki
grzyby suszone 2 szt
śliwki suszone 2 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 2 szt
kminek Prymat 1 szczypta
Majeranek suszony Prymat 1 szczypta
sól do smaku 1 łyzeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: BIGOS TRADYCYJNY Z KISZONEJ KAPUSTY

Suszone grzyby zalewamy niewielką ilością wody, odstawiamy.

Mięso wieprzowe kroimy w kostkę, zalewamy wodą/bulionem, gotujemy do miękkości, odcedzamy.

Kapustę drobno szatkujemy, wkładamy do garnka , zalewamy wrzątkiem, dodajemy śliwki, listki laurowe i ziele angielskie.

Na wolnym ogniu dusimy ok. 45 minut.

Posiekaną cebulę podsmażamy na odrobinie oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz boczek, przesmażamy kilka minut.

Do miękkiej kapusty dodajemy namoczone, posiekane grzyby, ugotowaną łopatkę i podsmażoną kiełbasę z cebulą i boczkiem.

Wszystko razem dokładnie mieszamy i na wolnym ogniu gotujemy jeszcze ok. 15 minut.

Dodajemy czerwone wino, doprawiamy majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem.

Dodajemy koncentrat pomidorowy.

Jeśli mamy zbyt mało wody możemy podlać wodą, pozostałą po moczeniu grzybów.

Na takim bardzo wolnym ogniu gotujemy jeszcze kilkanaście minut.

Tak jak mówiłam : najsmaczniejszy jest odstany, odgrzewany – pamiętajmy o tym!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ostra Na Słodko 25.12.2014 20:18
Jutro będę wcinać aż mi się uszy będą trzęsły :D heheheh
MałaMi89 20.12.2014 23:48
Uwielbiam! Nie tylko na wigilię...
IKrakowianka 20.12.2014 18:26
pyszny bigos
ben-ka 20.12.2014 12:31
Będę i ja od dzisiaj gotowała bigos.....
erym 20.12.2014 11:38
nie ma jak bigos!
Ola1984 20.12.2014 10:40
Bigos pierwsza klasa :) Zjadłabym miseczkę.
ONY_za_kare 20.12.2014 08:24
dobre danie
Anna133 20.12.2014 07:05
coś wspaniałego, a sekretem dobrego bigosu są najlepsze produkty :)
Jadwiga/Jaga85 19.12.2014 23:44
Smaczny bigosik!
Megg 19.12.2014 22:45
super smaczny bigosik
jasiek 19.12.2014 21:41
tradycyjnie doskonały
Joannasz3190 19.12.2014 21:11
Pyszności :)
RenataZ-et 19.12.2014 19:54
uwielbiam taki bigos

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak