Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na spodzie półkruchym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

spód

mąka pszenna 250 g
cukier puder 120 g
margaryna 125 g
kakao 20 g
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier waniliowy 1 opakowanie
jajko 1 szt

Masa serowa

ser biały 1 kg
cukier puder 300 g
margaryna 250 g
jajko 6 szt
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
mąka pszenna 1 łyżka
cukier waniliowy 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na spodzie półkruchym

1. Składniki na ciasto zagnieść. 3/4 ciasta wyłożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem, a 1/3 ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika.
2. Masa serowa: Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do utartej margaryny dodawać po 1 jajku, nadal ucierając. Kolejno dodawać po łyżce sera twarogowego, a na końcu przesiać mąki, dokładnie wymieszać.
3. Masę serową wylać do blaszki wyłożonej ciastem. 1/3 ciasta potrzeć na tarce o grubych oczkach na masę twarogową.
4. Piec ok 1,5h w temp 180 st C lub w temp 150 st C z termoobiegiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anka1988 30.12.2014 21:36
Dziękuję za miłe komentarze :) Polecam sernik :)
dodi 22.12.2014 11:44
śliczności, mniam
ben-ka 19.12.2014 19:05
Ależ smakowity!
Wiesława1 19.12.2014 17:12
pysznie wyglląda
Beatris 19.12.2014 15:40
Wygląda pysznie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak