Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy z mięsem i kiszoną kapustą
2. Kapustę płuczemy w zimnej wodzie, odcedzamy i drobno siekamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Gdy się zrumieni wrzucamy kapustę i smażymy 2 minuty ciągle mieszając. Gdy kapusta wystygnie wrzucamy ją do miski wraz z mięsem, jajkiem, i bułką tartą. Obficie doprawiamy przyprawą uniwersalną i pieprzem i dokładnie zagniatamy.
3. Ręce nacieramy mąką. Z ciasta odrywamy spore kawałki, formujemy kulkę, spłaszczamy w dłoni i na środku obficie nakładamy farsz (około 1 czubatą łyżkę). Zaklejamy pyzy (tak aby ciasto dokładnie pokryło farsz) i formujemy kule. Pyzy układamy na posypanej mąką desce lub stolnicy.
5. W garnku zagotowujemy wodę z łyżką soli. Partiami wrzucamy pyzy (muszą leżeć w odstępach żeby się nie posklejały). Gotujemy 7 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Następnie wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy jeszcze ciepłe.