Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pyzy z mięsem i kiszoną kapustą

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Pyzy

ziemniaki 2 kg
mąka pszenna 1 i 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
jaja 2 sztuki
sól 2 płaskie łyżki

Farsz

mięso mielone wieprzowe 75 dag
kapusta kiszona 25 dag
cebula 1 sztuka
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta
przyprawa do potraw Kucharek szczypta
olej do smażenia

Porada

-Ciasto będzie się lepiło do rąk, ale nie należy dosypywać mąki bo zrobi się twarde. -Z podanych proporcji wyszło mi 15 dużych klusek.

Przepis i sposób przygotowania na: Pyzy z mięsem i kiszoną kapustą

1. Połowę ziemniaków gotujemy w lekko osolonej wodzie (0,5 łyżki). Dokładnie odcedzamy i studzimy. Gdy wystygną ubijamy tłuczkiem do ziemniaków. Drugą połowę ziemniaków ścieramy na tarce o grubych oczkach i odciskamy z wody. Ziemniaki dokładnie mieszamy ze sobą. Dodajemy obie mąki, jaja i 1 łyżkę soli. Zagniatamy ręcznie jednolite ciasto.

2. Kapustę płuczemy w zimnej wodzie, odcedzamy i drobno siekamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Gdy się zrumieni wrzucamy kapustę i smażymy 2 minuty ciągle mieszając. Gdy kapusta wystygnie wrzucamy ją do miski wraz z mięsem, jajkiem, i bułką tartą. Obficie doprawiamy przyprawą uniwersalną i pieprzem i dokładnie zagniatamy.

3. Ręce nacieramy mąką. Z ciasta odrywamy spore kawałki, formujemy kulkę, spłaszczamy w dłoni i na środku obficie nakładamy farsz (około 1 czubatą łyżkę). Zaklejamy pyzy (tak aby ciasto dokładnie pokryło farsz) i formujemy kule. Pyzy układamy na posypanej mąką desce lub stolnicy.

5. W garnku zagotowujemy wodę z łyżką soli. Partiami wrzucamy pyzy (muszą leżeć w odstępach żeby się nie posklejały). Gotujemy 7 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Następnie wyjmujemy łyżką cedzakową i podajemy jeszcze ciepłe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Madzai 26.10.2015 09:42
Super smaczne :)
barbara11561 17.12.2014 21:46
Takich jeszcze nie jadłam
gosia1988 17.12.2014 20:34
pięknie podane

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak