Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Roladki schabowe z orientalnym farszem ryżowo-grzybowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 8 plastrów
ryż ugotowany 1 saszetka
marchew 1 sztuka
grzyby świeże 200 g
masło klarowane 2 łyżki
masło 2 łyżki
Przyprawa curry orientalna Prymat 1,5 łyżeczki
Papryka ostra mielona Prymat 1/2 łyżeczki

Porada

Do przygotowania potrawy najlepiej użyć świeżych lub mrożonych nie obgotowanych maślaków.

Przepis i sposób przygotowania na: Roladki schabowe z orientalnym farszem ryżowo-grzybowym

1. Na patelni roztapiamy masło klarowane. Wrzucamy obrane, umyte, odsączone z wody i pokrojone w kostkę maślaki. Smażymy 5 minut od czasu do czasu mieszając (aż z grzybów odparuje woda). Następnie na patelnię wrzucamy marchew startą na tarce o grubych oczkach oraz ryż. Dodajemy curry, paprykę ostrą, doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy, podsmażamy 2 minuty, zdejmujemy z ognia i studzimy.

2. Schab rozbijamy dość cienko przez folię. Z każdej strony solimy i pieprzymy. Na każdy schab układamy dość obfitą ilość farszu, tak żeby pokrył cały plaster.

3. Zawijamy roladki. Układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej folią aluminiową. Na roladki układamy po kawałki masła. Pieczemy przez 35 minut w 200 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak