Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki kuchmistrza

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
cebula biała 2 sztuki
cebula czerwona 1 sztuka
jaja 2 sztuki
mąka pszenna 2 łyżki
natka pietruszki 1 pęczek
Majeranek suszony Prymat 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
przyprawa do potraw Kucharek 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Placki kuchmistrza

1. Ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Połowę ścieramy na tarce o dużych oczkach, a połowę na małych. Odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy startą na małych oczkach białą cebulę oraz posiekaną w drobną kostkę cebulę czerwoną . Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do pozostałych składników. Wbijamy jaja, dodajemy mąkę i przyprawy. Dokładnie mieszamy.

2. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy placki i smażymy po 3-4 minuty z każdej strony (aż ładnie się zrumienią). Odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu i podajemy jeszcze gorące.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 18.12.2014 14:48
smaczne placuszki
Anna20 17.12.2014 20:09
smacznie wyglądają :)
Anna169Hosz 17.12.2014 17:57
Bardzo apetyczne!
Skotka 17.12.2014 17:46
Z pietruszką robiłam, pyszne:)
Lucan 17.12.2014 17:26
ciekawa kompozycja ziół,ciekawe jak takie smakują

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak