Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa Tom Kha Gai z kurczakiem i krewetkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1 szt
krewetki duże 10 szt
bulion warzywny 2 l
mleko kokosowe 400 ml
olej 2 łyżki
zielona cebulka 3 szt
grzyby shiitake 5 szt
imbir starty 1 cm
trawa cytrynowa 2 gałązki
pasta curry 2 łyeczki
sok z limetki do smaku
chili 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa Tom Kha Gai z kurczakiem i krewetkami

Mięso z kurczaka kroimy na kawałki i podsmażamy. Wrzucamy do bulionu, a następnie dodajemy krewetki. Dodajemy pastę curry, wkładamy zmiażdżoną trawę cytrynową, starty na drobnej tarce imbir i namoczone przez noc i pokrojone drobno grzyby shitake. Gotujemy ok 20 minut, po czym wlewamy mleko kokosowe i dodajemy posiekane cebulki ze szczypiorem, jeszcze raz zagotowujemy, doprawiamy solą, pieprzem, chili i sokiem z limonki do smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 17.12.2014 08:25
Lubię takie zupki :) Ja dodaję jeszcze listki limonki kaffir i pędy bambusa albo marynowany (różowy) imbir, który nadaje ciekawego smaku.
Megg 16.12.2014 23:07
oj to musi być smaczne :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak