Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bazlama

5.0
(14)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna typ 500 100 g
mąka pszenna pełnoziarnista 80 g
sól 1 łyżeczka
cukier 3/4 łyżeczki
drożdże świeże 20 g
mleko ciepłe 50 ml
woda ciepła 70 ml
tłuszcz do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Bazlama

Kroki postępowania

1
Drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy ciepłe mleko, mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 30 minut). W misce mieszamy mąkę pszenną, pszenną razową i sól. Dodajemy wyrośnięty zaczyn z drożdży, ciepłą woda i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto przekładamy do miski posmarowanej tłuszczem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
Krok 1 - Bazlama foto
2
Ciasto dzielimy na 4 równe części. Rękoma formuje okrągłe, płaskie placki i smażymy na suchej patelni na małym ogniu przez jakieś 4-5 minuty z każdej strony.

Krok 2 - Bazlama foto
3
Bazlama podajemy ciepłe!
Krok 3 - Bazlama foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ankha 17.12.2014 08:46
O bulki dla mnie ;)
Ola1984 17.12.2014 07:55
Świetny przepis, bardzo fajny wypiek.
Magula 17.12.2014 07:21
fajne bułecki
norweska20 17.12.2014 00:04
apetyczna propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak