Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizzerinki z suszonymi drożdżami

5.0
(36)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
drożdże suche 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
olej 3 łyżeczki
sól szczypta
woda letnia 3/4 szklanki
cebula 1 sztuka
szynka konserwowa 10 dag
ser żółty 20 dag
koncentrat pomidorowy 4 łyżeczki
papryka czerwona 1/2 sztuki
ogórki konserwowe 2 sztuki
pieczarki

Porada

Pizzerinki to świetna przekąska, lubiana zwłaszcza przez dzieci a dodanie suchych drożdży powoduje, że nie czujemy ich smaku w cieście.

Przepis i sposób przygotowania na: Pizzerinki z suszonymi drożdżami

W lekko ciepłej wodzie rozpuszczam drożdże i cukier - dokładnie mieszam. Do miski wsypuję mąkę, sól, dodaję olej oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiam ciasto, aby odchodziło od ręki (ewentualnie dodaję odrobinę mąki), nakrywam ściereczką i pozostawiam na ok. 30-40min. do wyrośnięcia. W tym czasie podsmażam w małej ilości masełka posiekaną cebulę i pokrojone pieczarki. Smażę tylko chwilę, aby wszystko ładnie się zeszkliło. Gdy ciasto wyrośnie dzielę je na cztery części, formuję kule i rozwałkowuję na okrągłe placki. Na każdy placek nakładam po łyżeczce koncentratu pomidorowego - rozsmarowuję i według upodobań dodaję kolejno szynkę, pokrojone w cienkie plasterki ogórki konserwowe, pokrojoną w paski paprykę, pieczarki z cebulką, doprawiam solą i ziołami prowansalskimi. Na koniec posypuję wszystkie pizzerinki startym żółtym serem. Piekę ok. 20 min. w 180st. C - w zależności od piekarnika czas może ulec skróceniu lub wydłużeniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 16.12.2014 16:18
przepyszna przekąska

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak