Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mini pączki z lukrem lub cukrem pudrem

5.0
(20)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Mini pączki bez nadzienia, posypane cukrem pudrem lub oblane obficie lukrem. W każdej wersji - baaaardzo smaczne. Do kawy, herbaty lub po prostu na wynos - do szkoły lub pracy. 

Składniki:

Składniki na mini pączki:

drożdże świeże 30 gramów
mąka pszenna 2 szklanki
mleko ciepłe 3/4 szklanki
żółtko jajek 2 sztuki
cukier 4 łyżki
masło 2 łyżki
rum biały 2 łyżki
smalec 2 kostki

Składniki na szybki lukier:

cukier puder 1 szklanka
wrzątek 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Mini pączki z lukrem lub cukrem pudrem

Mini pączki z cukrem pudrem lub lukrem - jak wolicie, wcale nie musicie przygotować na Tłusty Czwartek. Możecie pokusić się o ich upieczenie tak po prostu bez okazji:)

- dziecinnie prosty przepis na mini pączki, 

- puste, bez nadzienia, za to obficie polane lukrem, 

- idealne do kawy, herbaty lub solo:)

Zaczyn: Drożdże należy utrzeć z jedną łyżką cukru i dodać do nich ciepłe mleko i 5 łyżek mąki pszennej. Całość wymieszać, miseczkę z rozczynem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe i ciemne miejsce, do wyrośnięcia (ok. 30 minut).

W tym czasie do większej miski przesiewamy pozostałą część mąki, dodajemy pozostały cukier, rum, żółtka i pozostałe ciepłe mleko. Do tak przygotowanych składników dodajemy wyrośnięty zaczyn. Ciasto będzie lepić się do dłoni.

Po zagnieceniu ciasta dodajemy do niego roztopione i schłodzone masło i ponownie zagniatamy. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godziny (miskę należy przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe i ciemne miejsce).

Po upływie ww. czasu i podwojenia przez ciasto objętości, przekładamy je na stolnicę (lekko oprószoną mąką) i rozwałkujemy je na grubość ok. 1-1,5 cm.

Z ciasta wykrawamy za pomocą małego kieliszka pączusie aż do momentu skończenia się całego ciasta. Pączusie pozostawiamy po ściereczką jeszcze na ok. 15 minut.

Po tym czasie rozpuszczamy smalec w garnuszku (lub rozgrzewamy olej) i smażymy pączusie na złoto z każdej strony. Usmażone pączki odkładamy na ręcznik papierowy.
P

o usmażeniu i ostygnięciu pączków, cukier puder rozcieramy z wrzącą wodą i maczamy w nim pączki. Odstawiamy na kratce do momentu zastygnięcia lukru.

To jeden z tych przepisów, który warto zapisać, aby zawsze go mieć pod ręką. Mini pączki to pomysł na szybki deser, który przypadnie do gustu najmłodszym domownikom.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malgorzata549 01.06.2016 11:30
pyszny pomysł na deserek
Ela15 18.06.2015 11:41
bardzo je lubię
Margo1 12.06.2015 17:25
Moje ulubione
mariuszek8 11.06.2015 09:19
Uwielbiam!
Kulinarna Ja 27.12.2014 20:02
ale pysznie wyglądają
Barbara777 15.12.2014 19:38
mmoje ulubione- super!
monika141 15.12.2014 19:02
pyszne pączusie mniam mniam
Wacław 15.12.2014 11:48
pyszne do porannej kawki :-)
czekoladka_m 15.12.2014 10:39
Ale dawno nie jadłam domowych pączków;))
ben-ka 15.12.2014 09:08
Zjadłabym teraz takiego pączusia:)
Ola1984 15.12.2014 07:20
Mniam! Zjadłabym takie minipączusie.
Barbara13 14.12.2014 23:54
chętnie bym podkradła kilka :)
migotka28 14.12.2014 21:34
śliczne pączusie
irenka 14.12.2014 19:28
pyszne takie pączki
Adamorek 14.12.2014 17:49
pyszne pączusie
ania2610 14.12.2014 17:45
bardzo lubię takie pączusie!
Kuchnia Marty 14.12.2014 17:35
Oj zjadłabym!
kasia.s 14.12.2014 17:19
Mini pączki kojarzą mi się z dzieciństwem:)
agnieszka214 14.12.2014 17:03
alez nabrałam smaka
gosia1988 14.12.2014 17:00
smakowicie wyglądają
halina17 14.12.2014 16:52
Dobre " pączusie"
molanka 14.12.2014 16:28
bardzo apetycznie
Malinka 14.12.2014 16:07
Takie w sam raz na jeden słodki kąsek, pycha :)
Jadwiga/Jaga85 14.12.2014 15:31
Bajecznie wyglądają!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak