Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z musem malinowym

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

składniki na spód

herbatniki 200 g
masło 150 g

składniki na masę serową

ser 1 kg
jajko 5 szt
cukier 1 szkl
mąka pszenna 5 łyżek
mąka ziemniaczana 1 łyżka

składniki na mus malinowy

maliny świeże 250 g
cukier puder 2 łyżki

Porada

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej!

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z musem malinowym

Przepis na spód:
Ciasteczka kruszymy i umieszczamy w melakserze. Miksujemy do momentu aż wszystkie herbatniki zostaną skruszone i powstanie z nich "piasek". W garnuszku roztapiamy masło i dodajemy do skruszonych herbatników. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wyłożony tylko spód tortownicy). Tortownicę wraz ze spodem wkładamy na ok. 15 minut do lodówki. Przed nałożeniem ciasta należy wysmarować brzegi tortownicy masłem.

Przepis na masę serową:
Ser przekładamy do miski, dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, całość miksujemy stopniowo dodając cukier. Następnie oddzielamy żółtka od białek. Dodajemy po jednym żółtku do masy serowej i miksujemy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubitą pianę dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy całość za pomocą drewnianej łyżki. Tak przygotowaną masę serową przekładamy do tortownicy.

Przepis na mus:
Maliny myjemy i umieszczamy w melakserze. Całość miksujemy. Następnie uzyskany mus przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Po przetarciu dodajemy do musu cukier puder i całość mieszamy aż cukier się rozpuści.
Na wierzch sernika nakładamy mus w postaci kropel, które przy pomocy wykałaczki rozmazujemy według własnej fantazji :)

Sernik umieszczamy w nagrzanym do 175 C piekarniku i pieczemy przez 15 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę pieczenia do 125 C i pieczemy sernik przez kolejne 90 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i otwieramy jego drzwiczki. Sernik w otwartym piekarniku pozostawiamy jeszcze przez 15 minut, następnie wyciągamy go i pozostawiamy do w tortownicy całkowitego wystygnięcia. Po tym czasie sernik wkładamy do lodówki na całą noc.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara777 15.12.2014 19:38
piękny serniczek:)
Ola1984 15.12.2014 07:21
Wygląda fantastycznie :)
V_kuchareczka 14.12.2014 21:55
pyszny sernik
kloruś 14.12.2014 21:53
Chętnie bym skosztował bo zapowiada się wyjątkowo apetycznie!
migotka28 14.12.2014 21:35
przepięknie wyszedł ten wzorek malinowy
Magula 14.12.2014 20:58
wygląda rewelacyjnei
Kolorowa 14.12.2014 20:33
smakowicie
wwwiolka 14.12.2014 19:39
Świetnie się prezentuje.
caralajna 14.12.2014 18:55
wygląda niezwykle
Katarzyna59 14.12.2014 18:30
fantastyczny
Renata9 14.12.2014 18:29
przepyszny ten Twój serniczek
kasia.s 14.12.2014 17:29
Rewelacja:) Trzeba będzie go zrobić:)
halina17 14.12.2014 16:53
Jak dla mnie pyszny sernik.
malaczarna23 14.12.2014 15:58
Rewelacyjny serniczek:)
Wiesława1 14.12.2014 15:56
pyszny serniczek
Jadwiga/Jaga85 14.12.2014 15:32
Wygląda pięknie!
Gracer 14.12.2014 14:39
tak, przepysznie wygląda
barbara11561 14.12.2014 14:37
wygląda przepysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak