Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizzeriniki

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na ciasto

drodże, 30 g
mąka pszenna 2 szklanki
oliwa 2 łyżki
cukier 1 łyżeczka
woda ciepła 3/4 szklanki
sól 1/2 łyżeczki
kasza manna 2 łyżki

Dodatki

sos pomidorowy 6 łyżeczek
salami 12 plasterków
oliwki zielone 12 sztuk
kukurydza w puszce 12 łyżeczek
suszone pomidory 12 sztuk
ser żółty starty 12 łyżeczek

Przepis i sposób przygotowania na: Pizzeriniki

Drożdże ucieramy z cukrem i dodajemy ciepłą wodę. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy soli i roztarte drożdże z wodą. Całość zagniatamy. Na koniec dodajemy oliwę z oliwek i ponownie zagniatamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto powinno zwiększyć swoją objętość. Z wyrośniętego ciasta urywamy kule i rozwałkowujemy je na placki o średnicy ok. 7 cm. Następnie blachę do pieczenia smarujemy oliwą i posypujemy kaszą manną. Na tak przygotowaną blachę nakładamy nacze pizzerinki i dekorujemy je ulubionymi dodatkami. W moim przypadku było to nałożenie ketchupu, następnie pokrojonych oliwek, posiekanych pomidorów suszonych, kukurydzy, salami i na koniec ser.
Pizzerinki pieczemy w nagrzanym do 200C piekarniku przez ok. 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 14.12.2014 17:04
bardzo pyszne pizzerinki lubie takie
Wiesława1 14.12.2014 16:00
Bardzo fajny przepis
barbara11561 14.12.2014 14:40
świetne,takie malutkie pizze:)bardzo smacznie wyglądają:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak