Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantne medaliony z czerwonej soczewicy i twarogu

5.0
(37)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

soczewica czerwona 400 g
twaróg 200 g
cebula 2 szt
papryka czerwona 2 szt
papryczka chilli 1/2 szt
ząbek czosnku 4 szt
jaja 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 80 g
cząber 1 łyżka
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
posiekane listki tymianku 1 łyżka
słonecznik łuskany 3 łyżki
olej
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
kostka rosołowa 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat

Dodatkowo

jogurt naturalny 150 g
ząbki czosnku 1-2 szt
Papryka ostra mielona Prymat 1/4 łyżeczki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
suszone pomidory 1-2 szt
posiekane listki tymianku 1 łyżeczka
cytryna 1/2 szt
oliwa

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantne medaliony z czerwonej soczewicy i twarogu

Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wrzucamy cebule i podsmażamy. Papryki słodkie i peperoni myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do cebuli. Na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Często mieszając smażymy wszystko. Soczewice przebieramy i płuczemy. kostkę rosołową rozpuszczamy w 3 szklankach ciepłej wody, zalewamy soczewicę i dodajemy do cebuli i papryki. Zmniejszamy palnik i gotujemy bez przykrycia aż soczewica wchłonie cały bulion ok. 15-20 minut, pilnując żeby się nie przypaliło. Dodajemy cząber, majeranek i świeży tymianek. Odstawiamy aby masa przestygła. Do masy dodajemy ser, jajka, słonecznik oraz bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i wyrabiamy. Z masy formujemy niewielkie medaliony, na patelni rozgrzewamy olej. Medaliony obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor.

Brokuł płuczemy pod zimną wodą i dzielimy na mniejsze różyczki. W garnku gotujemy posoloną wodę z kilkoma kroplami soku z cytryny. Brokuły wrzucamy do wrzątku i częściowo przykryte gotujemy przez 4-5 minut. Ugotowane brokuły wyławiamy i wkładamy na kilka minut do miski z bardzo zimną wodą (do wody można dodać kilka kostek lodu). Odcedzamy brokuł na sitku.

Jogurt przekładamy do miseczki, dodajemy zioła, suszone pomidory i czosnek, dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i jeszcze raz mieszamy.

Medaliony z soczewicy i twarogu podajemy z brokułem i sosem jogurtowo czosnkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 07.07.2015 01:14
apetycznie i smacznie
berys18 15.12.2014 10:34
pięknie prezentuje sie całość
Kolorowa 14.12.2014 20:33
Pyszny obiad !
IKrakowianka 14.12.2014 15:44
podoba mi się ten przepis
Edith85 14.12.2014 13:09
Bardzo lubię czerwoną soczewicę, przepis porywam :)
R'n'G Kitchen 14.12.2014 11:14
Świetny przepis ,mniam!
erym 14.12.2014 10:51
uwielbiam soczewice w kazdej postaci, dziekuje za przepis...
Ewelina1991 14.12.2014 09:29
pysznie się prezentuje
gosia56 14.12.2014 09:18
na pewno pyszne;)
norweska20 13.12.2014 22:28
smakowite połączenie
RenataZ-et 13.12.2014 21:09
bardzo fajne połączenie
Konczi 13.12.2014 19:42
to musi być przepyszne !
Adam/ZUB3R 13.12.2014 19:32
wyglądają bardzo smacznie
engie23 13.12.2014 18:56
apetycznie wygląda
cukiereczek 13.12.2014 18:52
bardzo apetyczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak