Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierożki zamiast uszek dla zapracowanych

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

mąka pszenna 50 dag
gorąca woda 1 szklanka
olej 1 łyżka
sól

Farsz

pieczarki 80 dag
cebula 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
jajko 1 szt
natka pietruszki 1 łyżka
sól
pieprz
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierożki zamiast uszek dla zapracowanych

Kroki postępowania

1
Do przesianej mąki wlewać wodę i olej, posolić. Wody dajemy ,tyle ,aby ciasto było miękkie i elastyczne. Odstawić na 0,5-1 h.
Krok 1 - Pierożki zamiast uszek dla zapracowanych foto
2
Pieczarki oczyszczone pokroić i przesmażyć. Przesmażyć posiekaną cebulę i dodać do pieczarek.
Krok 2 - Pierożki zamiast uszek dla zapracowanych foto
3
Mieszankę partiami siekam drobno na desce. W miseczce do farszu dodać jajko, bułkę tartą ,natkę i przyprawy, dobrze wymieszać.
Krok 3 - Pierożki zamiast uszek dla zapracowanych foto
4
Teraz potrzebna jest forma do małych pierożków. Z mojej wychodzi 56 sztuk. Formę obsypać mąką .Wywałkować placek wielkości formy, położyć na formę, we wgłębienia wkładać po 1 łyżeczce farszu ,
Krok 4 - Pierożki zamiast uszek dla zapracowanych foto
5
przykryć drugim plackiem i przejechać kilkakrotnie wałkiem.
Krok 5 - Pierożki zamiast uszek dla zapracowanych foto
6
. Postukać rantem formy o blat i pierożki wypadną.
Krok 6 - Pierożki zamiast uszek dla zapracowanych foto
7
Układam na tacy i zamrażam. Potem przekładam do woreczków i czekają do Wigilii. Zamrożone wrzucam do wrzątku i po 4 minutach są gotowe.
Krok 7 - Pierożki zamiast uszek dla zapracowanych foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna133 20.12.2014 19:20
no to ja sobie muszę taką sprawić koniecznie !
Kolorowa 14.12.2014 20:32
Też robię takie i używam "pierożkomani"
ben-ka 14.12.2014 12:52
No,no....produkcja w toku:)
Hrabina w kuchni 13.12.2014 21:46
Często korzystam z takiej formy. Zaoszczędza czas.
Renata9 13.12.2014 20:18
bardzo smaczne pierożki
Stenka 13.12.2014 15:59
mam inną foremkę, ale dzięki tej wyglądają inaczej
molanka 13.12.2014 15:58
ciekawy pomysł
Christopher 13.12.2014 15:40
A ja jeszcze dodam ,że są formy do pierogów dużych, okrągłych i pół okrągłych.Są naprawdę praktyczne. Ale na wigilię na pierwszy rzut lepimy tradycyjne, a potem łakomczuchy jedzą te z formy i nie narzekają!
Anna133 13.12.2014 15:07
a jeszcze dodam iż ręczne byśmy takich nie uzyskali, no super pomysł, każdy równy jak z fabryki ! a pierożki na pewno super smaczne
Anna133 13.12.2014 15:05
zajefajna ta forma, kurcze wygląda na przydatną rzecz w kuchni
Habibi 13.12.2014 13:52
Robię tak samo :) Jest to szybsza metoda, niż lepienie w rękach ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak