Przepis i sposób przygotowania na: Rolady z mięsa mielonego otulone boczkiem i zapiekane brukselki
Kroki postępowania
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na maśle. W misce mieszamy mięso mielone, jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę, kaszę manna, czosnek, podsmażoną cebulę i zioła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wyrabiamy na jednolitą masę.
Papryki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w słupki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni i pieczemy rolady ok. 90 minut pod przykryciem.
Brukselki myjemy, jeśli są duże to kroimy na pół. W miseczce mieszamy oliwę z octem balsamicznym, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Przygotowaną marynatą zalewamy brukselki, mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy pod przykryciem ok. 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 200 stopni.
Rolady z mięsa mielonego podajemy z brukselkami.