Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sernik "makowa figa"

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mak 500 g
rodzynki 100 g
skórka z cytryny
skórka pomarańczowa
figi 100 g
morele suszone 50 g
miód prawdziwy 2 łyżki
zaparzona mocna kawa 50 ml
herbatniki 100 g
migdały siekane 2 łyżeczki
twaróg zmielony 600 g
margaryna 1/2 kostki
cukier puder 4 łyżki
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
skórka z cytryny
skórka pomarańczowa
sok z pomarańczy
jajko 3 szt
kajmak 2 łyżki
mleko 1,5 łyżki
figi 5 szt

Przepis i sposób przygotowania na: sernik "makowa figa"

spód: mak zalać wodą, gotować na małym ogniu, przełożyć na gazę, odsączyć, zemleć dwukrotnie. Mak doprawić smażoną skórką z pomarańczy i cytryny, namoczonymi wcześniej rodzynkami, pokrojonymi w drobna kostkę morelami i figami, miodem, migdałami i kawą. Na sam koniec wymieszać z herbatnikami zmielonymi na "piasek". Masa makowa powinna być wilgotna. Jeśli całość wydaje się sucha, należy dodać więcej kawy. Masą wylepić spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec ok.10minut w 180C.

masa: margarynę zmiksować z cukrem pudrem, twaróg zmielić dwukrotnie, dodawać do masy, następnie dodawać po jajku, miksować. Zetrzeć skórkę z pomarańczy i cytryny, wycisnąć sok z pomarańczy i dodać wanilię. Masę przełożyć na podpieczony spód. Tortownicę owinąć folią aluminiową, ułożyć na kratce piekarnikowej, zaś do najgłębszej blaszki nalać wody ok. 3 szklanki i piec sernik przez 15minut w 180C, a następnie zmniejszyć temp. do 160C i piec w takiej temp. ok. 50 minut.Studzić w lekko uchylonym piekarniku.

*W przypadku zwiększenia składników i rozmiaru tortownicy, czas pieczenia w temp. 160C będzie dłuższy o ok.20-30 minut.
wierzch: w małym garnuszku podgrzać masę kajmakową z mlekiem, ciągle mieszając, aby nie utworzyły się grudki. Ciepłą wyłożyć na przestudzony sernik. Udekorować figami obtoczonymi w cukrze pudrze oraz czekoladowymi kropelkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

staropolanka5 21.11.2015 22:20
fajna propozycja sernika
Ada-Gaba 07.04.2015 19:20
apetyczny serniczek
foczka-ks 23.03.2015 08:13
sernik mniam mniam
kloruś 13.12.2014 21:52
Chętnie bym skosztowała!
Krystyna32 13.12.2014 10:15
wygląda pysznie
krokus 13.12.2014 10:06
apetyczny serniczek
Edith85 13.12.2014 09:55
pięknie wygląda :)
Motorek 13.12.2014 09:32
wygląda super
ben-ka 13.12.2014 09:28
Oj ale to musi być pyszny sernik!:)
Renata22 13.12.2014 09:22
Dziękuję wszystkim! ;)
Wafelek2601 13.12.2014 08:58
Bardzo apetyczny
Magula 13.12.2014 07:39
super serniczek
aisoglam 12.12.2014 23:51
Smakowity serniczek :)
Noruas 12.12.2014 23:36
jakie piękne!
Iwusia 12.12.2014 23:35
pięknie wygląda ten serniczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak