Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

czekoladowiec pomarańczowo-piernikowy

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czekolada gorzka 2 szt
mąka pszenna 2 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
cynamon Prymat 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat szczypta
Goździki całe Prymat 2 szt
cukier brązowy 1 szklanka
jajko 2 szt
kakao 3 łyżki
masło 200 g
śmietana 18 proc 2 łyżki
skórka pomarańczowa

Przepis i sposób przygotowania na: czekoladowiec pomarańczowo-piernikowy

Masło roztopić z cukrem i 1 tabliczką czekolady. Masę przestudzić. W misce umieścić mąkę, sodę, cynamon, gałkę, zmielone goździki (zmieliłam w młynku do kawy), kakao. Osobno ubijamy jajka. Do miski delikatnie partiami dodajemy przestudzoną masę czekoladową i jajka. Na sam koniec dodajemy skórkę z pomarańczy i sok oraz śmietankę. Miksujemy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180C ok. 50minut.
Wierzch przestudzonego ciasta smarujemy rozpuszczoną czekoladą (1 tabliczka). Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 16.12.2014 14:33
pyszne ciasto
idealme 13.12.2014 13:03
bardzo smaczne ;)
Motorek 13.12.2014 09:32
pyszne ciasto
aisoglam 12.12.2014 23:50
Aromatycznie wygląda :)
Noruas 12.12.2014 23:37
wygląda bardzo apetycznie
norweska20 12.12.2014 23:10
zapowiada się smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak