Przepis i sposób przygotowania na: Rolada czekoladowo - bakaliowa
Białka ubić z solą, partiami dodawać cukier, ciągle ubijać i dodawać po jednym żółtku.Dodać mąkę wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia a na koniec olej. Po wymieszaniu wylać do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 12-15 min w temp 180 stopni. Po upieczeniu lekko zwinąć w rulon.
Żółtka utrzeć z cukrem do białości dodać kakao i dobrze wymieszać. Partiami dodawać masło i ucierać. Dodać sok z cytryny, olejek i rum ciągle miksując. Dodatki pokroić, dodać do kremu i wymieszać łyżką. Galaretkę pokroić, dodać na końcu.
Z rolady zeskrobać odstającą skórkę i posmarować dżemem.
Na dżem wyłożyć masę, zwinąć roladę, zawinąć w ścierkę i odłożyć do schłodzenia.
Udekorować białą polewą.