Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Adwentowe anyżowe "orzeszki".

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 2 szt
cukier kryształ 10 dag
cukier puder 10 dag
mąka pszenna 20 dag
migdały 3 łyżki - zmielone
pieprz 0,25 łyżeczki
anyż gwiazdki 2 szt

Porada

Ja, przed pieczeniem nacinam leciutko wierzch ciastek, wtedy ładnie pękają.

Przepis i sposób przygotowania na: Adwentowe anyżowe "orzeszki".

Kroki postępowania

1
Jajka ubić z cukrem
Krok 1 - Adwentowe anyżowe "orzeszki". foto
2
na gładką masę.
Krok 2 - Adwentowe anyżowe "orzeszki". foto
3
Dodać cukier puder, pieprz, mąkę i zmielone orzechy .Zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić na 2 h w ciepłe miejsce.
Krok 3 - Adwentowe anyżowe "orzeszki". foto
4
Na stolnicy oprószonej mąką uformować wałki o średnicy 1 cm.
Krok 4 - Adwentowe anyżowe "orzeszki". foto
5
Łyżeczką odcinać kawałki o długości 3 cm, powinny przypominać orzechy włoskie. Mnie to różnie wychodzi.
Krok 5 - Adwentowe anyżowe "orzeszki". foto
6
Blachę wyłożyć papierem i posypać zmielonymi gwiazdkami anyżu. Pozostawić na noc w ciepłym miejscu. Gdy w pomieszczeniu jest bardzo ciepło, można je piec po 4 h. Piec 7 minut w temp.180 stopni.
Krok 6 - Adwentowe anyżowe "orzeszki". foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 16.12.2014 16:25
ciekawy przepis
mysza75 13.12.2014 11:16
jakie fajne ciacha palce lizać
erym 12.12.2014 20:35
podoba mi sie i chce sprobowac...
Michał2 12.12.2014 19:58
przypomniały mi się takie orzeszki z dzieciństwa:) twoje też wyglądają na smaczne :)
Janina 12.12.2014 17:01
Super ciasteczka
marcia7 12.12.2014 14:23
ale smakołyki
dodi 12.12.2014 14:02
ale pysznosci
IwonaDD 12.12.2014 13:55
bardzo fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak