Przepis i sposób przygotowania na: Gorące kubeczki czekoladowe
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni, foremki do zapiekania wysmarować masłem. W rondelku roztopić masło, rozpuścić w nim czekoladę połamaną na mniejsze kawałki (ważne żeby zrobić to w jak najkrótszym czasie). Odstawić żeby masa czekoladowa lekko przestygła. Białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier puder. Gdy piana jest już błyszcząca i sztywna dodać żółtka, likier czekoladowy, a następnie stale miksując masę czekoladową. Mąkę wymieszać z kakao i szczyptą soli, powoli połączyć z masą czekoladową.
Gotową masę przełożyć do kokilek, wstawić do piekarnika na ok. 12-15 minut wierzch musi być chrupiący, może lekko popękać.
Podawać ciepłe! Ważne żeby ostrzec znajomych, że deser i foremki są gorące!