Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gruszki w cieście francuskim

5.0
(19)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gruszki 4 szt
cukier 250 g
woda 1 litr
sok z pomarańczy 1/2 szklanki
skórka z pomarańczy lub limonki 2 łyżki
laska wanilii 1 szt
ciasto francuskie 1 opakowanie
czekolada gorzka 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Gruszki w cieście francuskim

Do garnka wlewamy wodę i sok z pomarańczy. Wsypujemy cukier i skórkę z pomarańczy. Laskę wanilii należy rozkroić wzdłuż. Nożem delikatnie zbieram wszystkie ziarenka (można też użyć małej łyżeczki) i dodaje je do wody z sokiem. Laskę z wanilii również możemy dodać to przygotowanej zalewy, ewentualnie można włożyć ją do hermetycznego pudełka z cukrem i po kilku dniach otrzymamy wyśmienity cukier waniliowy o mocnym aromacie.

Zagotować całość pod przykryciem. W międzyczasie myjemy gruszki, obieramy je ze skórki tak aby pozostał nam ogonek. Jeśli nasze gruszki nie stoją stabilnie musimy odkroić nieco spód. Wkładamy je do gotującej zalewy i gotujemy pod przykryciem ok. 25 minut (gruszki mają być miękkie).

Gruszki wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Ciasto francuskie rozkładamy i tniemy je zaczynając od dłuższej strony w cienkie paseczki (u mnie ok. 0,5 cm) (jeśli macie użyjcie do tego noża do pizzy).

Gruszki osuszamy i każdą starannie owijamy paseczkami z ciasta francuskiego, zaczynając od dołu! Jeśli skończy się jeden pasek, doklejamy do niego następny i aż cała gruszka będzie owinięta ciastem. Gruszki w cieście francuskim - przygotowania

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenie i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200-220 stopni ok. 20-25 minut, aż ciasto się zarumieni.

W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej.

Upieczone gruszki polewamy czekoladą.
Podajemy ciepłe.

Uwagi:

Zalewę, w której gotujemy gruszki można tak naprawdę przygotować z dowolnych składników, które akurat mamy pod ręką. Można użyć połączenia wody, cukru, cukru wanilinowego i ulubionych przypraw (cynamon, goździki, mieszanka do grzanego wina). Zapraszam do eksperymentowania

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jola1508 14.12.2014 20:15
smakowicie wyglądają - chętnie spróbuję :)
Pani Domu 13.12.2014 23:14
wyglądają cudnie
berys18 13.12.2014 23:12
wspaniałe gruszki
Krzysztof15 13.12.2014 06:23
pyszne gruszki
paula99926 12.12.2014 18:07
podoba mi się ta propozycja
Grazyna0211 12.12.2014 15:34
świetny pomysł
Skotka 12.12.2014 15:02
Piękne gruszeczki:)
Zdzisław 12.12.2014 14:51
pyszne słodkości się upiekły
IwonaDD 12.12.2014 13:56
pięknie się prezentują
jola91 12.12.2014 13:49
Wyglądają uroczo, pewnie są bardzo smaczne
molanka 12.12.2014 13:33
są cudowne
gosia56 12.12.2014 13:14
super pomysł;)
R'n'G Kitchen 12.12.2014 12:55
Pięknie podane. Mniam!
Wiesława1 12.12.2014 12:35
Pięknie się prezentują
olkaaa 12.12.2014 11:21
pięknie wyglądają
IZABELA29 12.12.2014 11:08
fajnie się prezentuje
Anna169Hosz 12.12.2014 10:39
Bajeczny deser!
Krystyna32 12.12.2014 09:43
bardzo apetyczne
Kuchnia Marty 12.12.2014 09:40
Częstuj się Malinko ;)
Malinka 12.12.2014 09:19
Wyglądają przecudnie! Zjadłam już 2 oczami :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak