Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BABKA WANILIOWA

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 szkl
mąka ziemniaczana 4 łyzki
jajko 3 szt
cukier 0,5 szkl
margaryna 125 g
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
cukier wanilinowy 1 op
laska wanilii 1 szt
cukier puder 5 łyzek

Przepis i sposób przygotowania na: BABKA WANILIOWA

Mąkę ziemniaczaną przesiewamy z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia.

Margarynę roztapiamy.
Białka oddzielamy od żółtek.

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli , pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier.

Nie przerywając ubijania wlewamy po 1 żółtku , a następnie łyżka po łyżce dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem.

Delikatnie wlewamy roztopioną gorącą margarynę i cały czas miksujemy.

Dodajemy cukier wanilinowy i ziarenka wydrążone z laski wanilii.

Masę wlewamy do formy na babkę wysmarowanej odrobiną masła i obsypanej bułką tartą.

Masa powinna sięgać do połowy formy , gdyż znacznie rośnie.

Wstawiamy do nagrzanego na 170C piekarnika na 25minut , a następnie obniżamy temperaturę do 150C i pieczemy jeszcze ok. 20 minut na złoto.

Po tym czasie wyłączamy piekarnik , uchylamy drzwiczki i studzimy babkę ok. 15 minut.

Wyciągamy , oblewamy lukrem i obsypujemy cukrem pudrem.

Zajadamy!

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia1988 12.12.2014 08:15
taką babkę lubię :)
Ola1984 12.12.2014 08:14
Uwielbiam babki :) Bardzo apetycznie wygląda.
IlonaAlbertos 11.12.2014 21:53
Świetna babka.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak