Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Jesienna zupa na "rosole"

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udka z kurczaka 3-4 szt
ziemniaki 1-1,5 kg
marchew 2-3 szt
pietruszka 1 szt
śmietana 30% 200 ml
kostka rosołowa 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2-3 szt
ziele angielskie 4-5 ziaren
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 2 łyżki
koncentrat pomidorowy 1 łyżeczka
Majeranek suszony Prymat do smaku
Liść lubczyku suszony Prymat do smaku
Bazylia suszona Prymat do smaku
tymianek do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Porada

Do każdej podawanej porcji starajmy się dodać kawałek mięsa.

Przepis i sposób przygotowania na: Jesienna zupa na "rosole"

Mięso myjemy, umieszczamy w garnku z zimną wodą i wstawiamy na gaz. Wrzucamy kostkę rosołową, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości mięsa, czyli minimum 1 godzinę (od zabulgotania zmniejszamy ogień do minimum, aby tylko lekko pyrkało). Im dłużej gotujemy tym zupa będzie smaczniejsza. W międzyczasie obieramy, myjemy i kroimy w kostkę ziemniaki i marchewkę. Pietruszkę tylko obieramy, myjemy i kroimy wzdłuż na 2 części. Kiedy mięso będzie miękkie dorzucamy marchewkę i pietruszkę, a po kilku minutach wrzucamy ziemniaki i gotujemy do miękkości. Na koniec przyprawiamy do smaku przyprawą w płynie i ziołami. Masło podgrzewamy na patelni, przesmażamy z mąką, rozprowadzamy śmietaną i cały czas mieszając wlewamy do zupy. Po zagotowaniu wyłączamy gaz.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 24.04.2015 06:36
Też taką robiłam
MałaMi89 11.12.2014 18:01
Ja też :) a niestety nie ugotowałam... :P
Sroczka 11.12.2014 12:27
Pysznie wygląda, zjadłabym taką zupę.
mysza75 11.12.2014 12:25
fajna zupka na rzogrzanie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak