Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pesto z roszponki i ziaren słonecznika

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

roszponka 130 g
słonecznik łuskany 70 g
ser 65 g (Marble Cheddar)
czosnek 3 ząbki
oliwa 100 ml
sól do smaku 1 płaska łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat

Porada

Pesto świetnie komponuje się z makaronem, ryżem oraz kaszą pęczak.

Przepis i sposób przygotowania na: Pesto z roszponki i ziaren słonecznika

Propozycja na zielone, smaczne i aromatyczne pesto na bazie listków roszponki i prażonych ziaren słonecznika. Całość podkreśla wyrazisty smak sera Marble Cheddar oraz czosnku. Pesto idealnie komponuje się z makaronem oraz ryżem, ale może posłużyć także jako smarowidło do kanapek.

PRZYGOTOWANIE:

Ser Marble Cheddar ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Ziarna słonecznika prażymy na patelni do lekkiego zarumienienia i uwolnienia aromatu. Studzimy.

Umyte i osuszone listki roszponki przekładamy do rozdrabniacza wraz z 3 ząbkami czosnku, 50 ml oliwy z oliwek, startym Marble Cheddar, uprażonymi ziarnami słonecznika oraz około 1 łyżeczki soli himalajskiej.

Wszystko miksujemy przez kilka sekund.

Po tym czasie dodajemy pozostałą część oliwy z oliwek, doprawiamy obficie świeżo zmielonym pieprzem i jeszcze przez chwilę miksujemy.

Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 12.12.2014 18:19
uwielbiam takie domowe pesto :)
Adamorek 11.12.2014 15:30
ciekawy mix
Beatris 11.12.2014 12:17
Coś dla mnie, bardzo lubię domowe zielone pesto:) Piękny kolorek...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak