Przepis i sposób przygotowania na: Kawowy sernik
Masa serowa: 2 łyżki kawy wymieszać z 3 łyżkami gorącej wody. Do zmielonego sera dodać cukier, mąkę, 2 łyżki kawy, zimny napar kawowy i nasiona z laski wanilii, całość zmiksować. Następnie dodawać stopniowo po jednym żółtku cały czas mieszając. Dodać ubitą pianę z białek, ubitą kremówkę i delikatnie połączyć. Na podpieczony spód wyłożyć masę serową. Piec w temp. 180 stopni 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec 50 minut.
Polewa czekoladowa: czekoladę razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Polewa nie powinna być zbyt rzadka ani zbyt gęsta.
Na upieczoną masę serową wylać kwaśną śmietanę wymieszaną z cukrem i likierem. Gotową polewę czekoladową wyciskać przez rękaw cukierniczy tworząc poziome paski w równych odstępach. Następnie patyczkiem, wykałaczką przeciągnąć czekoladę tworząc wzorek. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 150 stopni i piec 15-20 minut. Gotowy wyjąć, ostudzić na kratce, a następnie włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.