Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z kapustą i grzybami

5.0
(38)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pierogi z kapustą i grzybami to tradycyjne danie kuchni polskiej, które kojarzy się nam przede wszystkim z Wigilią. Jest jednym z 12 dań przygotowywanych na uroczystą, świąteczną kolację. Zrobione według tego przepisu, pierogi z kapustą i grzybami smakują wyśmienicie. Nie musisz czekać na specjalną okazję, przygotuj je gdy tylko najdzie Cię ochota!

Składniki:

Składniki na farsz:

Kapusta kwaszona z marchewką 1 kilogram
grzyby suszone 60 gramów
cebula 2 sztuki
oliwa 1 łyżka
Ziele angielskie całe Prymat 4 ziarna
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
Cząber suszony Prymat 1 łyżka
sos sojowy 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Składniki na ciasto:

mąka pszenna typ 450 500 gramów
woda ciepła 300 mililitrów
olej 1 łyżka
mąka pszenna do podsypania

Dodatkowo:

cebula 2 sztuki
masło 2 łyżki
posiekane listki tymianku 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z kapustą i grzybami

Sekretem smacznych pierogów jest nadzienie. Właściwie przygotowany farsz na pierogi z kapustą i grzybami sprawi, że potrawa będzie wyśmienicie smakować! W błyskawicznym tempie zniknie z talerzy podczas kolacji wigilijnej :)  

W tym przepisie znajdziesz bardzo dokładne wskazówki i porady jak najlepiej przygotować ciasto, jak powinien być doprawiony farsz z kapustą i grzybami oraz ile należy gotować pierogi. 

Kroki postępowania

1

Przygotowanie farszu:

Kapustę płuczemy, odciskamy i wkładamy do garnka. Grzyby płuczemy i dodajemy do kapusty. Jeśli w kapuście jest mało marchwi, to obieramy jedną marchewkę, ścieramy na tarce i dodajemy do kapusty. Zalewamy wszystko wodą (wody powinno być tyle, aby przykryła kapustę), dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i gotujemy.

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na łyżce oliwy i dodajemy do kapusty. Do farszu dodajemy sos sojowy, cząber i majeranek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ugotowaną i przestudzoną kapustę drobno kroimy.

Farsz przekładamy na rozgrzaną patelnię i przesmażamy ok. 10 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.

Krok 1 - Pierogi z kapustą i grzybami foto
2

Przygotowanie ciasta:

W misce łączymy mąkę z olejem, stopniowo dodajemy ciepłą wodę i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne. Odcinamy/rwiemy kawałki ciasta (pozostałe przykrywamy ściereczką, aby nie obsychało) i rozwałkowujemy na stolnicy na bardzo cienki placek (można podsypać mąką).

Krok 2 - Pierogi z kapustą i grzybami foto
3
Na jednej połowie układamy farsz, przykrywamy je drugą połową i za pomocą specjalnego lejka wycinamy pierogi. Można też za pomocą szklanki wykrawać kółka i na środek każdego kłaść farsz i zlepiać pierogi.
Krok 3 - Pierogi z kapustą i grzybami foto
4

Pozostałą cebulę kroimy w kostkę lub księżyce i podsmażamy na maśle.

Gotowe pierogi wrzucamy partiami do osolonego wrzątku i gotujemy przez około 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. Wyjmujemy łyżką cedzakową na talerz.

Pierogi podajemy z podsmażoną cebulką i tymiankiem!

Krok 4 - Pierogi z kapustą i grzybami foto

Wypróbuj także inne przepisy na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami, takie jak pierogi pieczone lub pierogi z kapustą i pieczarkami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 12.12.2014 10:17
to moje najbardziej ulubione pierogi ze wszystkich :) a w święta smakują najlepiej :) też kiedyś miałam taki lejek do klejenia pierożków, który był chyba starszy ode mnie, ale zagubił się przy przeprowadzce :/
erym 11.12.2014 14:21
juz czuje ich zapach, brawo!
wwwiolka 11.12.2014 12:11
Pięknie się prezentuje.
Mniam 11.12.2014 11:53
Pyszne pierożki. Dlatego kocham polską kuchnię :) a takiej metody klejenia pierogów jeszcze nie widziałam :)
RenataZ-et 11.12.2014 11:39
uwielbiam takie pierogi
Futka 11.12.2014 11:25
wyborne i bardzo smaczne pierożki :)
IZABELA29 11.12.2014 11:08
już czuć święta
Malinka 11.12.2014 10:49
Prezentują się wybornie!
Krystyna32 11.12.2014 10:27
bardzo smaczne
norweska20 11.12.2014 10:03
po prostu pycha
Ania84 11.12.2014 09:35
super pierożki
Wiktoria29 11.12.2014 09:30
już się nie mogę doczekać świąt i tych pierogów

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak